Tror ni inte på demokrati?


All offentlig makt utgår från folket. Det är grunden i den svenska demokratin.

I Vimmerby har vi, enligt vår mening, under det senaste året fått uppleva något historiskt: Att folkviljan genom en folkomröstning faktiskt lyckats ändra ett redan fattat politiskt beslut. För vår tilltro till demokratin har detta betytt mycket. För vilken mening skulle det vara att engagera sig politiskt eller ens att gå och rösta om den valda församlingen ändå skulle välja att gå emot folkets vilja? Men under våren 2016, här i lilla Vimmerby, vann demokratin, folkets vilja kom före både förvaltningarnas och den politiska majoritetens vilja.

Att arbeta politiskt eller i politiskt styrda organisationer innebär att man måste ha både en god lyhördhet för folkviljan, samt att man måste klara av att förhålla sig till de beslut som fattats och driva sin verksamhet utifrån de ekonomiska och politiska förutsättningar som råder. Helst prestigelöst och utan bitterhet när det inte går som man önskat.

Därför blir vi om inte förvånade så åtminstone mycket besvikna när vi läser de uttalanden som under den senaste tiden eskalerat från bl.a. Tomas Peterson och Birgitha Sahlin.

För i Tomas Petersons värld verkar det vara oppositionen som ska utföra hans arbete. För Tomas själv anser sig tydligen inte behöva prestera några direkta förslag på hur kommunens ekonomi ska förbättras. Förutom förstås att lägga ned skolor... Den tänkta besparingen på 2,2 miljoner  utgör faktiskt inte ens 3 PROMILLE av komunnens totala budget... Om nu verkligen våra kommunala förvaltningar var så effektiva så att dessa 3 promille inte kunde sparas på annat sätt så skulle vi nog ha ställt oss på Tomas sida i folkomröstningen. Men saken är den att man behöver tyvärr inte gräva särskilt länge innan man hittar 2 miljoner som rullat ur kommunens kassa till ingen som helst nytta.

I den bästa av världar så ska vi som engagerar oss politiskt inte gå ned på detaljnivå i hur kommunen styrs. Om vi tänker oss att kommunen är en gräsmatta så ska politiken bestämma hur högt gräset ska vara men inte lägga sig i om det klipps med gräsklippare, handjagare eller för den delen om det klipps med en vanlig kökssax. Fast det inser förhoppningsvis alla att det vore ekonomiskt ohållbart att ha en massa människor springandes med saxar. Men det är ju inte utan att man kan börja undra när vi efter bara lite grävande kan konstatera att elevdatorerna kostar 3 gånger mer än de skulle behöva och att det under förra året lades mer än 1 miljon på rekryteringar helt utan resultat.

Så ärligt talat är det upp till bevis för majoriteten att tillsammans med förvaltningarna leta rätt på och täppa till några av de ”små svarta hål” där pengar försvinner till ingen nytta istället för att sitta och beklaga er över att ni inte ”fick lov” att stänga de skolor ni ville.

För när vi kommer till dagens slut så är det faktiskt ingen som tvingar er att sitta på era poster. Ni är där av egen fri vilja därför att ni (förhoppningsvis) tror att ni kan föra kommunen framåt.

Erik Paulsson

Ingela Nilsson Nachtweij

Marcus Jonmyren
Centerpartiet i Vimmerby

Bli medlem i Centerpartiet

Om alla som röstar på Centerpartiet rekryterar en person till, får vi dubbelt så mycket att säga till om i svensk politik. Om vi hjälps åt behövs det inte mycket för att öka vårt inflytande med 100 procent.