Carina Bengtsson hoppar av innan valet

Carina Bengtsson hoppar av innan valet.
Satsar inom regionpolitiken

LJUNGBY – Jag vill inte höra en gång till att akuten eller lasarettet i Ljungby ska läggas ner. Det säger Ljungbypolitikern Carina Bengtsson (C) som beslutat sig för att satsa helhjärtat på regionpolitiken, efter drygt 15 år som kommunalråd.

Carina Bengtsson är en av Ljungbys mer kända politiker och har varit verksam länge inom kommunpolitiken. Nu tar hon steget fullt ut till regionpolitiken.
Foto: Martina Quinn

När den nuvarande mandatperioden avrundas tackar Carina Bengtsson (C) för sig som kommunalråd i Ljungby kommun. Hon slår då in på en ny politisk bana. Fokus kommer att ligga på regionen, och Bengtsson kommer även att finnas med på riksdagslistan.

– Jag har funderat över detta en längre tid, och det har varit fantastiska år som kommunalråd. Inte en dag har gått utan att jag har tyckt att det är roligt att gå till jobbet. Det har varit lärorikt, jag har träffat många människor och har fått vara med och påverka, säger Carina Bengtsson.

– Det är alltid en sorg att lämna och det kommer att kännas, men samtidigt har jag varit kommunalråd sedan den första januari 2003.
Lasarettets överlevnad Redan vid det senaste valet tog Carina Bengtsson steget in i regionpolitiken, då hon blev 2:e vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden, och sitter med i regionfullmäktige som ledamot.
Och hon är tydlig med vad som kommer att bli hennes hjärtefrågor: kollektivtrafiken och Ljungby lasarett.

– Nu får det vara slut. Jag vill inte höra att akuten eller lasarettet i Ljungby ska läggas ner en gång till. Nu ska vi utveckla lasarettet. Jag har bra förkunskaper om lasarettet eftersom jag jobbade som undersköterska där i 20 år.
Har du siktet inställd på någon särskild nämnd, som hälso- och sjukvårdsnämnden? – Nej, jag är ganska bred, och tycker att det mesta är roligt och intressant. Jag vill vara med och påverka och förbättra för de många människorna.

Hur skiljer sig regionpolitiken från arbetet som politiker i en kommun?

– I regionen sitter du längre ifrån medborgarna, och är dels en representant för partiet i länet men har också en bas i väljarna här.
Vilka beslut minns du lite extra efter alla år som kommunalråd? – De flesta beslut är positiva, och det finns vissa som sticker ut lite mer än andra. Fiberutbyggnaden är ett sådant, och Ljungby närtrafik som jag arbetade med i flera år.
Vilka beslut har varit tuffa att fatta? – Att stänga landsbygdsskolorna på Torpa, Södra Ljunga och Kånna. Oftast kan jag förlika mig med beslut som måste fattas, men det tog hårt att förlora dem.

Roligt att påverka Carina Bengtsson inledde sin politiska karriär 1994 efter att hon fått frågan av Willy Uvebrant om hon kunde tänka sig ställa upp i valet för Centerpartiet. När nuvarande mandatperiod tar slut nästa år har hon varit politiskt engagerad inom Centerpartiet i 24 år, och har varit kommunalråd i 16 år.

– Samhällsengagemang har jag alltid haft och var med och startade
föräldrakooperativ i Agunnaryd och var delaktig i samhällsföreningen. Och jag tycker fortfarande att det är jätteroligt att vara med och påverka.
När fattas beslut om vem som ska ta över din roll i Centerpartiet? – Nomineringskommittén arbetar med listan nu och beslut fattas i oktober eller november. Jag kommer att stå med på listan men lite längre ner.

https://www.smalanningen.se/article/hor-carina-om-varfor-hon-lamnar/