Ola Johansson kollade Växjös bostadsboomRubrik

Centerdelegationen, från vänster Thomas Haraldsson, Tina Sturesson, Eva Johansson, Yvonne Ekaremål, Anders Bengtsson och längst till höger Ola Johansson, fick bra information av GBJ:s Henrik berg, tvåa från höger.


Bostadsbyggandet i Växjö visar inga tecken på att avta.

Det fick Centerpartiets bostadspolitiske talesperson, riksdagsledamoten Ola Johansson från Kungsbacka många bevis på när han tillsammans med länets nytillträdde riksdagsledamot Per Schöldberg torsdagen den 21 mars informerade sig om byggboomen i Växjö. Ola inledde sitt besök med ett nedslag i Europas största trähusprojekt, GBJ:s 144 bostadsrätter vid Trummens strand på Teleborg.

–Vi har sålt slut etapp 2, har några större lägenheter lediga i etapp 1 och har nu startat upp den tredje och sista etappen, sa Henrik Berg från GBJ Bygg när han visade delegationen från Centerpartiet både en vacker utemiljö och en välutrustad inflyttningsklar trerumslägenhet.

Utöver lägenheterna rymmer det 6 500 kvadratmeter stora området också en förskola för 72 barn samt 100 parkeringsplatser, samtliga under jord.

–Det märks att det är fart på byggandet i Växjö, sa Ola Johansson, som också gjorde noteringar i sitt anteckningsblock när Henrik Berg redogjorde för den utdragna byråkratiska process och de krav som var förknippade innan projektet kunde genomföras.

Nästa anhalt var Vidingehems bygge av sex lägenheter på Furulidsvägen i Ingelstad. Här kunde vd Peråke Janén och marknadschefen Anna Johansson redovisa att fem lägenheter är kontrakterade inför inflyttningen i sommar.

–Vi investerar totalt 10,3 miljoner kronor och har fått ett investeringsbidrag på 1,7 miljoner kronor. Det är ett bra tillskott men vid hade byggt även om vi inte hade fått det bidraget. Vi vet att det finns ett behov av nya bostäder i orterna utanför Växjö, sa Peråke Janén.

Vidingehem är i princip ensam aktör på bostadsmarknaden utanför Växjö tätort.

–Men vi bygger även inne i Växjö. Här ska vi inom kort investera 140 miljoner kronor i ett projekt som omfattar totalt 72 lägenheter. Vi ser att det finns ett behov av fler bostäder när Växjö fortsätter att växa, sa Peråke Janén.

Ola Johansson avslutade sin dag på Öjaby herrgård där han inför 20-talet centerpartister bland annat gick igenom vad som gäller för bostadsbyggandet i januariavtalet med regeringen.

–Vi har full möjlighet att medverka i sakprocessen men hur mycket vi kan påverka regeringens förslag blir en tolkningsfråga. Det mest kontroversiella i avtalet är fri hyressättning vid nyproduktion av bostäder. Den sätts enligt en tariff och enligt min åsikt ska hyressättningen vara fri för all framtid. Men här måste vi vara beredda att ta hela debatten eftersom det finns skilda åsikter om detta, sa Ola Johansson.

Uppställning i en av Vidingehems nya lägenheter i Ingelstad, från vänster Ola Johansson, Eva Johansson, Anna Johansson, Peråke Janén, Per Schöldberg, Anders Bengtsson och Jimmy Elmelo