Rickard Nordin talade energi under EU-valspurten i Växjö

Riksdagskollegorna Per Schöldberg och Rickard Nordin trivdes utanför valstugan på Storgatan.


Med några dagar kvar till EU-valet fick Rickard Nordin, Centerpartiets talesperson i klimat- och energifrågor, uppleva två intensiva dagar under sitt besök i Växjö den 22 och 23 maj.

Han inledde med ett nedslag i partiets valstuga på Storgatan, där Rickard Nordin tillsammans med riksdagskollegan Per Schöldberg och initiativtagaren till besöket, Andreas Olsson, under ett par timmar mötte väljarna..

Därefter bar det vidare till Södras huvudkontor där Henrik Brodin, Södras ansvarige för utveckling av energiområdet, och presschefen Marcus Svensson presenterade de stora satsningar som Sveriges största skogsbolag gör för att utveckla alternativa bränslen, främst för flyget.

–Vi levererar redan idag dubbelt så mycket energi som hela det svenska inrikesflyget förbrukar under ett år. Det innebär också att vi inte gnälla över höjda elpriser eftersom vi är en nettoexportör av energi, sa Henrik Brodin.

Han framhöll också att den pågående miljödebatten inte är ett skäl för att sluta resa.

–Däremot ska vi resa mer hållbart, vilket också är fullt möjligt. Och jag vill påstå att Småland är det mest intressanta området i Sverige för att producera miljövänligt bioflygbränsle, sa Henrik Brodin.

Rickard Nordin är väl insatt i och välkomnar Södras energisatsningar. Däremot är han mycket skeptisk till de utspel om att satsa på kärnkraften för att trygga den svenska energiförsörjningen.

–Det tar ju åtminstone 10-15 år att bygga ett nytt kärnkraftverk och då är det ändå en optimistisk kalkyl. Dessutom vill energibranschen inte ha detta. Däremot är det viktigt att vi löser problemen med kraftöverföring från norra till södra Sverige så att vi inte riskerar att drabbas av elbrist. Vi ser redan att de problemen finns i några av våra större städer. Men generellt har Sverige mycket större möjligheter än de flesta andra länder att trygga vår energiförsörjning. Vi kan också effektivisera vår förbrukning. Ett exempel är ledlamporna som endast förbrukar en bråkdel av den energi som föregångarna glödlamporna krävde, sa Rickard Nordin.

Han avslutade tisdagen med ett miniseminarium i Växjös kommunhus där han mycket åskådligt gick igenom Centerpartiets energipolitik i ord och bild.

Växjöbesöket avslutades på torsdagsmorgonen då Rickard Nordin tillsammans med folk från centerkretsen i Växjö var på plats vid järnvägsstationen för att dela ut en frukostpåse med information om EU-valet till tågresenärerna.

–Det var roligt att komma till Växjö. Jag är ju född smålänning och håller på Öster i fotboll och HV71 i ishockey. Det håller jag fast vid även efter många år som bosatt i Göteborg, sa Rickard Nordin.


På Södras kontor visade Henrik Brodin och Marcus Svensson företagets planer för att producera miljövänligt bioflygbränsle.

Glada besökare utanför Södras huvudkontor. Från vänster CUF-arna Emma Joabsson och Melinda Prick , Rickad Nordin och initiativtagaren till besöket, Andreas Olsson, Centerpartiets gruppledare i Växjö kommunfullmäktige.