En viktig dag för länets kompetensutveckling

Idag tas ett viktigt första spadtag för 172 nya studentlägenheter på Ryssbygymnasiet. Efter snart 2 års arbete sätts nu spaden i marken. Planen är att det ska står helt klart till terminsstart 2024.

Idag består Ryssbygymnasiet av flera fastigheter som byggdes på 1950 talet utan att några större renoveringar har gjorts. Något måste därmed göras för att Ryssbygymnasiet fortsättningsvis ska vara en attraktiv skola med riksintag som idag. Ett internat i bra skick är en förutsättning för detta. Skicket idag bedöms vara så dåligt att det skulle bli dyrare att renovera än att bygga nytt. Ryssbygymnasiet har riksintag vilket innebär att internatet är en förutsättning för att kunna bedriva verksamheten.

– Investeringen är inte bara bra för skolan utan även för hela branschens kompetensförsörjning. Det är också en viktig landsbygdsatsning som gynnar de gröna näringarna samt en mindre ort i vårt län. Vi bevisar att det går att göra miljonsatsningar även i en landsbygdsort som Ryssby, säger Thomas Haraldsson, styrelseledamot i Ryssbygymnasiet.

Denna investering är ett resultat av ett gott samarbete mellan ägarna till skolan, Region Kronoberg, Rottne industrier, samt VIDA. Men även hela styrelsen med ledningsgrupp samt Ljungby kommun.

– Investeringen balanserade dock på en skör tråd eftersom Moderaterna och Kristdemokraternas budget på riksnivå vann budgetomröstningen i riksdagen. I denna budget var nämligen det för projektet så viktiga investeringsstödet för bostäder borttaget. Tack vare ett gott samarbete och snabbt arbete lyckades ansökan skickas in innan årsskiftet 22/23. Om inte det hade skett hade vi inte fått några bidrag och därmed hade projektet troligen uteblivit avslutar Thomas.