CENTERPARTIET SATSAR PÅ UNGA LANTBRUKARE

Viktiga förslag i Centerpartiets vårbudgetmotion

1.     Se till så att det finns etableringsstöd/startstöd för den som vill etablera sig som lantbrukare

Centerpartiet vill i sin vårbudgetmotion utöka befintlig budget hos länsstyrelserna för startstöd till unga lantbrukare med totalt 50 miljoner kronor (2023–2027). Nuvarande budget är otillräcklig för att kompensera de stigande kostnader som drabbat svenskt lantbruk, inklusive ökade räntekostnader.

Startstödspengarna brukar vara efterfrågade hos länsstyrelserna och riktar sig till lantbrukare som är 40 år eller yngre och som startar eller tar över ett lantbruksföretag. Som mest kan startstödet uppgå till 300 000 kronor.

Med en utökad startstödsbudget väljer förhoppningsvis fler unga att ta klivet att bli lantbrukare.

2.      Återställ den sänkta arbetsgivaravgiften för unga.

Alla lantbruksföretag med unga anställda i ålder 19–23 år behöver från och med den 1 april betala full arbetsgivaravgift. Det är en skattechockhöjning på närmare 12 procentenheter; från 19,7 procent till 31,4 procent.

För ett lantbruksföretag som har en ung människa anställd med 25 000 kr i lön, innebär det nästan 3 000 kr i ökade kostnader. Varje månad. Totalt ökar lantbruksnäringens kostnader med 50-60 miljoner kronor per år med regeringens politik.

3.       Förenkla ägarskiften inom såväl familjeföretag som till personal

De administrativa trösklarna för att genomföra ägarskiften brukar ofta lyftas fram som ett hinder för föryngring. Att förenkla detta är något som regeringen har aviserat bl.a. i Tidöavtalet, men ännu har inga initiativ tagits. Här måste mer hända, snabbt. Regeringen skulle som ett första steg kunna tillsätta en utredning.

Frågor och svar

Varför behövs det mer pengar till startstöd. Dagens avsatta medel används ju inte ens fullt ut? (450 000 kr har betalats ut i stöd i år, ansökningar på 25 miljoner handläggs i detta nu).

Att det handläggs ansökningar för 25 miljoner redan månad fyra visar väl om något att det finns ett stort intresse för detta. Det här handlar om signaler och om att få fler att komma över tröskeln att våga satsa på en framtid som lantbrukare. Som det ser ut idag så räcker pengarna till väldigt få startstöd om man slår ut det över hela landet. Med Centerpartiets budgetsatsning så kan vi göra det möjligt för fler unga lantbrukare, från norr till söder, att få hjälp och en större trygghet i uppstartsfasen för sitt lantbruk.

Hur mycket stöd kan en enskild lantbrukare få med ert förslag?

Startstödet kan idag som mest uppgå till 300 000 kr. Men genom Centerpartiets förslag om ytterligare 50 miljoner i stödpengar, kan fler få ta del av stödet. Vi är inte heller främmande för att se över om det skulle gå att ge ett ökat startstöd, sett till att kostnaderna för våra lantbrukare gått upp under den senaste tiden.  

Är det verkligen mer stöd och bidrag som behövs för att få fler att välja lantbruksbanan, är det hållbart i längden?

Det krävs mycket mer än stöd och bidrag. Sverige behöver en politik som sänker kostnaderna och ta bort onödiga regler för våra småföretag, vi behöver göra det enklare för generationsskiften inom lantbruken, vi måste satsa mer på en hållbar livsmedelsförsörjning och på svensk krisberedskap. Men vi måste också, inte minst i det ekonomiska läge vi befinner oss i, sänka trösklarna för unga människor att välja att bli lantbrukare. Den satsning jag presenterar idag är ett sätt att göra det.

Varför behöver just lantbruket ett särskilt startstöd, finns det inte andra områden som där det är minst lika angeläget att fler startar företag?

Det finns redan idag många olika stöd för att underlätta för den som väljer att starta företag. Men vi ser hur vi har många äldre inom svenskt lantbruk idag och en lägre andel unga, jämfört med många andra EU-länder. Det är ett problem, därför att om ingen vill starta nya lantbruk, eller kan ta över befintliga, ja då blir det ingen svensk mat på borden, ingen mjölk i glaset till pannkakorna och ärtsoppan på torsdagarna. Inga öppna landskap. Då tappar vi helt avgörande delar i vårt samhällsbygge. Våra gröna näringar är garanten för livsmedelsförsörjning, för krisberedskap, för jobb och trygghet. Det måste fler inse och det måste politiken ta på allvar.

Regeringen skriver ju om ägarskiften i Tidöavtalet, varför riktar du då kritik mot dem på just det området?
Det är väldigt mycket prat och oerhört lite verkstad från regeringens sida när det kommer till landsbygdsfrågorna. Inte minst landsbygdsminstern och KD slog sig för bröstet och pratade om hjärtland och allt möjligt under valrörelsen, men sen blev det inte så mycket mer. Det är dags för regeringen att vakna, man har inte ens börjat utreda frågan om ägarskiften än. Det arbetet måste påbörjas nu.

Fakta

I Sverige finns ca 58 000 jordbruksföretag. I den strategiska planen har regeringen som mål att 613 startstöd ska betalas ut med hjälp av de 160mnkr under perioden 2023 - 2028. Det genomsnittliga startstödet räknar de alltså ska vara ca 261 000kr. De 160 mnkr fördelas på 21 länsstyrelser och Sametinget. Utslaget över hela landet innebär det att det pengarna i snitt endast räcker till 4–5 beviljade startstöd per myndighet och år. 

Med vår satsning om 50 mnkr möjliggör vi att närmare 200 ytterligare startstöd kan betalas ut tom 2028 (baserat på samma antaganden som regeringen har gjort).