Äldres sexuella hälsa
Båstad driver i dagsläget äldreomsorg där vården som ges är av god kvalitet. Man arbetar för att möta de enskilda där de är och genom att ha ett holistiskt synsätt försöker man se till hela människan och alla dess behov. Torts detta finns det områden som har förbättringspotential och ett av dessa är att möte de äldres sexuella behov.
Svensk forskning visar att det bland 75-åringar är 50% av kvinnorna som är sexuellt aktiva och 75% av männen. Svensk forskning visar även att svernskar över 70 år är mer sexuellt aktiva än 70-åringar var för 30 år sedan. Sexualitet är en del av människors liv och det upphör inte för att man får fler årsringar. Internationell forskning visar att människors sexuella välbefinnan har koppling till deras generella hälsa och upplevda livskvalitet.
Därför är det beklämmande att forskning även visar att de äldres sexuella hälsa ofta förbises och undviks av vårdpersonal och att dessa saknar kunskap inom området samt att negativa fördommar om äldres sexualitet lever kvar. Den sexuella dimensionen hos äldre som bor på vård- & omsorgsboende ignoreras oftare eller behandlas som ett problem.
Men det finns positiva exempel och ett av dem är Lindgården, ett vård- & omsorgsboende i Broby, Östra Göinge kommun, där man med små medel och ändrade rutiner och arbetssätt nu arbetar aktivt med att möta de äldres sexuella behov. Till exempel så knackar personal nu på dörren innan de går in til lde äldre och RFSU höll i en föreläsning.
Centerpartiet föreslår därför att fullmäktige skickar vidare till vård- & omsorgsnämnden att besluta:
- Att all personal inom vård- och omsorg utbildas i äldres sexualitet och hur man bemöter detta på bästa sätt.
- Att man på kommunens vård- och omsorgsboende inför rutiner och arbetssätt som liknar de på Lindgården.
Linnea Gunnarsson-Elvertsson, författare
Ib Nilsson, gruppledare