Rödgrön solenergiskatt gör Sverige smutsigare!

Solkraft

Regeringens kritiserade solenergiskatt träder nu i kraft och till skillnad från tidigare löften så slår den hårt mot klimatet och kostar för allmänheten. Regeringen har tidigare sagt att skatten nästan bara skulle drabba elbolag, eftersom den bara gäller anläggningar över en viss storlek. Nu har det visat sig att även kommuner med stora solenergiprojekt drabbas. I Helsingborg och säkert många andra kommuner har vi inte längre har råd med satsningarna på att sätta solpaneler på kommunens skolor, vårdboenden och liknande, som skulle minska kommunens koldioxidavtryck märkbart.


Det är märkligt att en rödgrön regering bygger ett system som uppmuntrar kommuner att ge upp gröna satsningar, kvar blir endast röd skattehöjning. Det är också märkligt att man straffbeskattas för att skapa el som den egna verksamheten ska använda, det är lite som om man skulle betala skatt för växterna man odlar i sitt eget grönsaksland. Regeringen verkar ibland jobba efter principen “om det rör sig, beskatta det; om det slutar röra sig, subventionera det tills det rör sig igen”.


Om man blandar färgerna rött och grönt så får man en brungrå sörja, så verkar det även se ut i klimatpolitiken. Centerpartiet i Helsingborg vädjar till regeringen att ta sitt förnuft till fånga, om världen ska klara FN:s strikta klimatmål så har vi inte råd att driva bort miljösatsningar. Vi uppmanar miljöpartister och socialdemokrater i Sveriges alla kommuner sätta press på sina partier och få dem att dra tillbaka dessa dumheter, så att vi kommunpolitiker kan genomföra mer närodlad politik.

Jonny Cato Hansson (c)
Kommunalråd, Helsingborg

Johan Vesterlund (c)
Ersättare i miljönämnden, Helsingborg