Gör Hbg till Sveriges idrottskommun

Idag skriver Ulf Palmquist i HD om hur Helsingborg behöver satsa bredare och möjliggöra för fler idrotter att både träna och elitsatsa, om Helsingborg ska ha en chans att behålla sin elitposition inom flera idrotter samt bli en ledande idrottskommun inom ännu fler!

Helsingborg är en stad som ofta vinner utmärkelser och priser. Vi har blivit årets tillväxtkommun, årets IT-kommun och årets Miljökommun. En utmärkelse vi saknar är dock den som idrottskommun. Trots att vi står som värdar för SM-veckan i sommar så finns det något som saknas i Helsingborgs idrottsliv. Vi ger inte våra idrotter de förutsättningar för att växa, träna och elitsatsa som de behöver.

En del av problemet är antagligen att när många tänker sport och Helsingborg så går tankarna till HIF, men inte mycket längre. Jag är själv ett fan och mitt hjärta brinner för vårt fotbollslag. Men ett tunnelseende för fotboll gör att många andra idrotter hamnar utanför. Visst har vi vårt duktiga handbollslag, innebandy mfl. men vi behöver bredda oss mer.

Ta simningen som exempel. Där har vi rankats som bland de bästa i Sverige de senaste 10 åren. Vi har dels Nationellt idrottsutbildning och dels riksidrottsgymnasium via Filbornaskolan. Det fostrar flera lovande talanger, men simsällskapet flaggar för att Helsingborgs simlokaler inte räcker för att kunna hänga med på elitnivå och tävla med andra städer. Nu ligger äntligen ett kommunalt uppdrag om att utreda behovet av simyta, något vi i Centerpartiet drivit hårt. Från simsällskapet sida lyfter man dessutom behovet av att det blir en 50-metersbassäng.

För att ha en chans att bli en idrottsstad i Sverigetoppen så behöver alla idrotter ha goda förutsättningar. Helsingborg har redan börjat bra: genom skolan och projektet ”Bli ditt bästa jag” får Helsingborgs ungdomar komma i kontakt med en massa idrotter. Till och från har staden bland annat haft ett cricketlag. Men om Helsingborg ska vara med i matchen, och särskilt om vi ska klara att vinna en utmärkelse som idrottskommun så behöver föreningarna dessutom får medlen och möjligheterna att växa, att träna under bra förutsättningar och slutligen att elitsatsa.

Ulf Palmquist

Centerpartiet kommunfullmäktigeledamot