FAQ om ridhuset

Bild

Centerpartiets utspel tillsammans med Moderaterna har lett till att många frågor ställts. Här besvarar vi några av dessa.

F: Vill ni stoppa bygget av ridhuset?

S: Nej, vi vet om vilket skick det nuvarande ridhuset är i och vi tycker att det är enormt viktigt att verksamheten får flytta så snabbt det bara går.


F: Varför vill ni inte ha ridhuset på Ladugårdsmarken?

S: Sedan denna placering presenterades har vi haft invändningar som främst har att göra med markens beskaffenhet. På Ladugårdsmarken finns en lerhaltig jord som binder mycket vätska. Det gör att det blir mycket svårare och dyrare att göra de markarbeten som krävs för att bygga en ridanläggning. Det finns också stora höjdskillnader som måste utjämnas.


F: Vill ni fördröja bygget? Det tar ju lång tid att ändra planeringen.

S: Nej, vi tror inte att en ny placering kommer att leda till en fördröjning. Det utökade markarbetet var inte beräknat i den tidigare tidsplanen och vi vet om att vi har grannar på Ladugårdsmarken som kommer att överklaga så mycket som möjligt och driva processerna så lång det bara går. Det ska också göras en helt ny byggupphandling i en tid där byggkostnaderna ökar väldigt mycket och det är svårt att starta projekt med en i förhand fastställd budget.


F: Vad menar ni med ett ridhus av normal beskaffenhet?

S: Under projektets gång har man sammanställt en tilläggslista på saker som egentligen inte behövs, men som kan ses lite som en guldkant. Det gäller exempelvis vissa hissar och extra stora våtutrymmen som duschar och omklädningsrum. I ett läge där vi måste se över de kommunala investeringarna, så är det denna lista vi måste titta på och stryka ifrån. Det kan göra att kostnaderna kan sjunka med ca 30 miljoner.


F: Vad kommer att hända härnäst?

S: Om kommunens tidplan håller och spaden sätts i marken i början av nästa år så kommer vi inte att ha några invändningar. Det innebär att vi kommer att få ett ridhus så fort som möjligt. Däremot behöver vi titta över beställningen för att se om vi kan plocka bort detaljer som höjer kostnader, men inte tillför kärnfunktioner för ett ridhus med tävlingsmöjligheter.

Bli medlem i Centerpartiet

Om alla som röstar på Centerpartiet rekryterar en person till, får vi dubbelt så mycket att säga till om i svensk politik. Om vi hjälps åt behövs det inte mycket för att öka vårt inflytande med 100 procent.