Malmöcentern kräver undersökning av IS-sympatier i Malmö

Foto:Flickr/Day Donaldson/CC BY 2.0

En studie från Göteborg utfört av organisationen Varken Hora eller Kuvad visar att mer än var tionde tillfrågad elev i vissa av Göteborgs förorter sympatiserar med IS, jihadister eller liknande religiösa extremister.

Centerpartiet i Malmö kräver att en liknande studie ska göras i Malmö för att kartlägga den religiösa extremismen i olika delar av staden.

- Att mer än var tionde elev i delar av Sverige attraheras av religiös extremism är förfärande och helt oacceptabelt. Här finns inga ursäkter eller bortförklaringar. Det demokratiska samhällets spelregler måste gälla överallt, säger Niels Paarup-Petersen, gruppledare för Centerpartiet i Malmö.

- För ungefär ett år sedan presenterade Malmö Stad sin plan mot våldsbejakande extremism efter lång tids press från Centerpartiet och övriga Allianspartier. Här är en extrem utmaning att ta tag i och vi måste få den korrekta bilden klar för oss så vi kan satsa på rätt insatser, fortsätter Niels Paarup-Petersen.

- Vi förväntar oss att alla partier i Malmö ser mycket allvarligt på dessa siffror och att vi snabbt kan få till ett beslut om att få satt igång en undersökning i vår egen stad. Vi måste ha nolltolerans mot religiös extremism och ett seriöst arbete för att uppnår målet, avslutar Niels Paarup-Petersen.

Läs mer i Göteborgsposten där även Malmöcenterns förslag uppmärksammas.