Människohandel hör inte hemma i Malmö

Den 25 november är det Orange Day, en dag där FN vill uppmärksamma medvetenhet och manifestera mot våld mot kvinnor.

Människohandel är den organiserade brottsligheten som växer snabbast. EU-kommissionen slog fast i en rapport från 2020 att 75 procent av offren för människohandel i EU utgörs av kvinnor och flickor. Att människohandeln är ett utbrett och dolt samhällsproblem även i Malmö är inte acceptabelt.

Centerpartiet vill:

  • Etablera en nationell stödlinje som kan bidra med information, hjälp och stöd dygnet runt, inspirerad av Finland och Norges framgångsrika telefonjourer.
  • Höj reflektionstiden för offrets ställningstagande från dagens 30 dagar, för en bättre återhämtning hos den brottsutsatta att i lugn och ro ta ställning om medverkan.
  • Att Sverige satsar på kompetenshöjning inom rättsväsendet om människohandel.

- Människohandeln är den organiserade brottslighet som växer snabbast. Offren finns omkring oss, utan att vi kanske ens märker det. Det sker ofta i det dolda och är en skam för jämställdhets- och välfärdslandet Sverige. Regeringen måste agera och se detta för vad det är – vår tids slaveri, skriver vår partiledare Muharrem Demirok tillsammans med vår EU-parlamentariker Abir Al-Sahlani och vår jämställdhetspolitiska talesperson Helena Vilhemsson.

Klicka här för att läsa artikeln i Expressen.