Angående gymnasielagen

Ängar i Vellinge

Vi i Centerpartiet Vellinge, samtliga förtroendevalda politiker och hela styrelsen, beklagar att Centerpartiet inte ställer sig bakom de lättnader i gymnasielagen som regeringen föreslagit.

3 december 2020

Ungdomarna har drabbats mycket hårt, pandemin har haft förödande konsekvenser för deras möjlighet till permanent uppehållstillstånd. Lättnader krävs för att situationen inte ska bli ännu mer orimlig. Vi är besvikna på inkonsekvensen i beslutet, framförallt efter vårens uttalande från partiledningen, och vi är förvånade över den bristande förankringen hos oss gräsrötter och kommunpolitiker.

De här ungdomarna har mötts av många underliga turer sedan de kom till Sverige 2015 och 2016 - bristande rättssäkerhet, dålig förutsägbarhet och mycket godtycke. Det är viktigt med en långsiktig och hållbar migrationspolitisk framåt, men för den här gruppen måste vi bara lösa problemet, kanske med en engångsamnesti. Så mycket energi, kraft, ambition, omsorg och kärlek har lagts på ungdomarna, och som de jobbat och kämpat - de vill inget hellre än att betala tillbaka nu. Låt dem göra det.

Det är vi lokalpolitiker som tillsammans med ett starkt civilsamhälle och privatpersoner slåss med näbbar och klor för ungdomarnas möjlighet att få komma till sin rätt. För rikspolitiker är detta möjligtvis en problematisk grupp – för oss är det unga människor med drömmar, ambitioner och stora hjärtan som idag är en del av våra lokalsamhällen. Ungdomarna är någons storebror, klasskamrat, fotbollskompis, elev eller bonusbarn och de har kämpat i fyra, fem, sex år för att klara av grundskolan och gymnasiet.

Vi har redan hundratals svenska ungdomar som bokstavligen bor under broar i franska storstäder dit de tvingas söka sig för att inte bli utvisade från Europa. De talar småländska, skånska och dalmål och saknar sina familjer, tränare och klasskamrater. Vi ”som står kvar” samlar in pengar, kläder och tält för att försöka underlätta deras tillvaro. Många av dem har en halvfärdig gymnasieutbildning i bagaget, att inte låta dem läsa klart och börja arbeta i Sverige är kortsiktigt, samhällsekonomiskt vansinne och grymt. Vari ligger medmänskligheten i detta beslut? När de nu är ”flygfärdiga” kastar vi ut dem. Med tanke på hur mycket vi redan investerat i ungdomarnas utbildning, och de kommande demografiska utmaningarna på arbetsmarknaden där vi i Sverige kommer att behöva vartenda par arbetsdugliga händer, är den här situationen dessutom nationalekonomiskt förkastlig.

Vi uppmanar Centerpartiets ledning att göra om och göra rätt – låt ungdomarna utbilda sig och sedan arbeta.

Centerpartiet Vellinge genom,

Gruppledare Magdalena Nour

ledamot i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Vellinge kommun, Magdalena.nour@centerpartiet.se 0728-76 61 66

Ordförande Sofia Erichs

sofia.erichs@centerpartiet.se 0706-69 53 57

Bli medlem i Centerpartiet

Om alla som röstar på Centerpartiet rekryterar en person till, får vi dubbelt så mycket att säga till om i svensk politik. Om vi hjälps åt behövs det inte mycket för att öka vårt inflytande med 100 procent.