God äldreomsorg kräver mer än körkort

Den som jobbar inom hemtjänsten ska ha introduktion och helst också utbildning, anser Inger Fredriksson (C).

- Det är exakt så som de beskrev det i TV4:s Kalla fakta. Här i hemtjänsten får du jobb bara du svarar på frågan har du körkort.

Hen som säger så kan vi kalla Johan. Han jobbar inom hemtjänsten, inte i Katrineholm, Vingåker eller Flen, utan i en medelstor kommun i västra Sverige. Johan är undersköterska och har många år inom yrket. Det är han som får ta hand om uppgifter som verkligen kräver behörighet, alltså medicinering, omläggningar med mera. Omvårdnad, matlagning, tvätt och städning ställer inte samma krav på kompetens och det blir så att pensionärer som jobbat i hemtjänsten, studerande, nyanlända, ja, nästan vem som helst ropas in för att fylla de ständiga luckorna efter utbildad arbetskraft inom hemtjänsten.

- Även i vår kommun fanns ambitionen att alla anställda inom hemtjänsten skulle vara underskoterskor, fortsätter Johan.

Så är det förstås inte, men det borde vara det. Våra äldre, för det är oftast äldre, som inte längre klarar sin vardag själv, som inte kan dra på sig stödstrumporna, laga sin mat eller klara sig till och från toan, får möta olika människor med olika kunskaper och fallenheter för yrket. Ibland blir det riktigt bra, om inställningen och bemötandet är gott. Då spelar det inte någon roll om språket är knackigt och hen egentligen ska bli elektriker i Sverige, hen blir omtyckt.

Men är det så här det ska vara? Att våra äldre ska vara glada för att det överhuvudtaget kommer någon genom dörren?

Svaret borde vara nej. Svaret borde vara att alla som arbetar inom hemtjänsten ska ha introduktion och utbildning, helst undersköterskeutbildning.

Dessutom måste de ha lön och arbetsvillkor så att de vill stanna kvar i yrket.

Centerpartiet har föreslagit att undersköterskeutbildningen ska likriktas, så att den har samma innehåll oavsett om undersköterskan utbildar sig i Ystad eller Haparanda. Vi vill också se karriärvägar med möjlighet att gå specialistutbildningar på samma sätt som sjuksköterskor kan göra idag.

Det måste också löna sig bättre att ha utbildning. För att jobba med och för andra människor är en fin och viktig uppgift.

Inger Fredriksson
Oppositionsråd och gruppledare (C)

(Debattartikel införd i Katrineholms-Kuriren 3 mars 2020)