Trygga lösningar bättre än valfläsk

Centerpartiet ogillar förenklade lösningar och valfläsk. Det löser ingenting och det vet du som läser detta också. För att Sörmland ska utvecklas krävs ett helhetsgrepp. Vi jobbar därför långsiktigt, stabilt och tryggt. Låter det tråkigt? Men att lova utan att se till helheten skapar varken trygghet eller minskar vårdköer. Vi vet det.

Vården i Region Sörmland behöver fler händer för att kunna vara nära och trygg. Det gäller såväl sjuksköterskor, undersköterskor som läkare. Vårt jobb är att se till att det finns rätt kompetens på rätt plats. När vi har lyssnat in våra medarbetares behov visar de tydligt att möjligheten att påverka sina arbetsuppgifter och trivas i sin arbetsmiljö är minst lika viktigt som en skälig lön. De vill ha balans. Att någon ser helheten. Det tar vi med oss, så att vi kan vara en bra arbetsgivare, anställa fler och få fler att vilja utbilda sig inom vården.

Så resonerar Centerpartiet i Katrineholms kommun också. Vi är beredda att ta ansvar och inte lova mer än vad som kan vara möjligt att genomföra.

När vi lyssnar på Sörmlands kvinnor är det tydligt att kvinnohälsa behöver prioriteras. Fler specialister och stärkt samverkan med privata aktörer hjälper den sköra situationen vi har i Sörmland.

Om vi verkligen vill prioritera förebyggande arbete av såväl psykisk som fysisk ohälsa, är tidiga insatser en kritisk del av helheten. En till synes enkel sak som att erbjuda hälsosamtal innan 40-årsåldern är därför en viktig fråga för oss. Att bli erbjuden stöd i livet när stressen, påfrestningarna och förändringarna troligen är som störst är för oss förebyggande på riktigt. Det är så vi snabbt kan prioritera den psykiska hälsan.

Det är dessutom jätteviktigt att kommunen och regionen samarbetar med sörmlänningens bästa för ögonen. Ingen ska behöva ligga sömnlös för att vården och omsorgen inte fungerar för våra äldre anhöriga.

Att alla våra sjukhus, inklusive Kullbergska, är moderna och utrustade är lika viktigt för att varje patient snabbt ska få rätt vård, i rätt tid och där är vi mitt i en utvecklingsplan som sträcker sig till 2026. Det är en helhetsplan för utveckling av samtliga sjukhus i Sörmland och det visar hur vi jobbar långsiktigt, stabilt och tryggt.

Vi arbetar för att kollektivtrafiken ska vara trygg, säker och snabb oavsett var du finns. Genom att göra hela Sörmland till en zon i resandet förenklar, förenar och förbättrar vi för alla.

Men vi behöver din röst, när vi arbetar tillsammans för Katrineholms och Sörmlands bästa!

Mattias Claesson, Centerpartiet
regionråd

Inger Fredriksson, Centerpartiet
oppositionsråd och gruppledare

(Debattartikeln har varit införd i Katrineholms-Kuriren 5 september 2022)