Säkra energirådgivningen

En ny klimat- och energirådgivare kan vara på plats i början av nästa år. Det var en del av svaret på frågan från Centerpartiet om hur energirådgivningen ska lösas i Katrineholm fortsättningsvis.

Interpellationen från Inger Fredriksson och Ann-Charlotte Olsson handlade om att säkra energirådgivningen.

- Bakgrunden till frågan är att tillgången på el och priset på el är frågor som blivit extra aktuella under det senaste året. För den som inte bundit sitt elavtal har elräkningen många gånger kommit som en chock. Flertalet partier har på riksnivå lagt olika förslag för att minska elchocken för hushållen. Och vi vet också att elfrågan var en av de stora frågorna i valrörelsen, sa Inger Fredriksson i debatten.

Centerpartiet har bland annat föreslagit ett konverteringsstöd till alla privatpersoner som vill bli av med direktverkande el, att företag som investerar i effektivare utrustning ska ges möjligheter till snabbare avskrivning, att det gröna avdraget utökas till att även omfatta investeringar för att styra elanvändningen, att göra det enklare att investera i solcellsanläggningar, att ta bort solskatten på egenanvänd solel och framförallt att elnätsavgifterna ska ses över.

Men, det allra mest effektiva förslaget just nu för att få ner elräkningen är att sänka konsumtionen genom att spara på kilowatten. Sedan många år tillbaka finns i kommunerna energi- och klimatrådgivning som är kostnadsfri och opartisk. Den vänder sig till privatpersoner, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar, privata flerbostadshusägare samt till föreningar och organisationer.

- Det är som vi ser det i Centerpartiet en mycket viktig tjänst att få goda och opartiska råd som sänker energianvändningen och därmed kostnaderna. Tidigare klimat- och energirådgivaren har nu gått i pension och den som vänder sig till Katrineholms kommun för att få energiråd hänvisas till Energimyndigheten.

- Det var den informationen som fanns på kommunens hemsida, när interpellationen skrevs. Och det var utifrån detta, som vi i Centerpartiet menade djupt olyckliga att det inte fanns någon lokal energi- och klimatrådgivare på plats när behovet var som störst.

- Mot bakgrund av detta ställde vi frågan om hur kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg ser på framtiden för energirådgivningen i Katrineholm och med följdfrågan om när en ny energi- och klimatrådgivare kan vara i tjänst?

- Nu har vi fått svar av Johan Söderberg att energirådgivningen är lika viktig i framtiden som nu och tidigare och det gläds vi åt i Centerpartiet. För så är det fortfarande, att den bästa kilowatten är den som aldrig behöver användas. Det känns bra.

- När det gäller att kommuninvånarna inte varit utan energirådgivning, så är det nog en lösning som har snickrats ihop lite i efterhand. Samhällsbyggnadsförvaltningen borde styras av en egen nämnd. Det är en fråga som vi i Centerpartiet driver. Då skulle inte en så viktig funktion som energi- och klimatrådgivningen ramla mellan stolar. För jag tycker att hur frågan löses framåt är en så viktig fråga att vi borde ha fått information om det i kommunstyrelsen, som en väsentlig händelse inom kommunstyrelsens ansvarsområde. Det är ju dessutom så att tjänsten har delats mellan Vingåker och Flen.

- Nu är det september och som en övergångslösning sköter Energikontoret rådgivningen. Huruvida den lösningen är lika bra, kan jag inte bedöma – det får de som anlitat och anlitar tjänsten avgöra.

- Jag ser positivt på att tjänsten kommer att tillsättas på nytt och jag utgår från att Flen och Vingåker även fortsättningsvis vill vara med i diskussionerna om att dela på tjänsterna. Men om de vill lösa det hela på egen hand eller på annat sätt, då är det positivt om tjänsten kan kombineras med andra, angelägna uppgifter. Katrineholms kommun ska absolut inte stänga den dörren för samarbeten över kommungränserna, sa Inger Fredriksson.