Tomma landsbygdslöften från SD

Sverigedemokraterna talar varmt om landsbygden. I Sverigedemokraternas budget i Katrineholm talas det om ”en politik som skapar de optimala förutsättningarna”? Vad är det? Vad är det i Katrineholm?

Det står inte ett ord i SDs budget om Björkvik, Forssjö, Strångsjö, Valla, Sköldinge, Flodafors, Bie eller Julita. Det är ju landsbygdscentrum, där det finns viss kommunal närvaro, om så bara i form av en gymnastiksal (Flodafors) eller genom förskolor, skolor och äldreboende.

För oss i Centerpartiet är landsbygden viktig på riktigt. Vi vill att det ska finnas grundläggande service i hela Katrineholm och vi vill att kommunen ska se landsbygden som en tillgång, där fler vill bo, jobba, odla och driva företag.

Därför är servicepunkterna i Valla, Björkvik och Julita viktiga mötesplatser för kommunens och annan service. Därför är det viktigt att det finns bygdegårdar, föreningslokaler och kommunens egna lokaler som kan användas som bygdecentrum, som mötesplatser på landsbygden.

Därför behövs skola och förskola i Strångsjö, Julita, Bie, Sköldinge, Valla, Björkvik och Forssjö.

Därför behövs äldreboendena i Björkvik, Julita och Valla renoveras och moderniseras så att de kan finnas kvar.

Så ser vi i Centerpartiet till att landsbygden är en tillgång. Och vi säger samma sak i valrörelsen som vi säger efter valrörelsen när vi lägger fram förslag i en budget.

Det här förde jag fram för Centerpartiets del, när kommunfullmäktige debatterade budgeten för 2023.

Svaren på frågorna om de ”optimala förutsättningarna” saknar jag fortfarande från SD:s sida.

Inger Fredriksson (C)

(Insändaren införd i Katrineholms-Kuriren 2 december 2022)