Pandemin ger skjuts åt landsbygden

Pandemiläget är till landsbygdens fördel. Efterfrågan på bostäder på landet är stor över hela Sverige, folk har börjat lämna städerna och mycket stavas digitaliseringen som ju skapar möjligheterna, men framförallt också det påtvingade läget av att jobba hemifrån och hur mycket fördelar som öppnas upp med det .

Jag hade förmånen att lyssna till Teo Hären i förra veckan, en professionell kreatör, författare, föreläsare och inspiratör, som lämnade lägenhet och jäkt i Stockholm och köpte sig en herrgård i Älvkarleby. Han berättar om hur digitaliseringen förflyttat allt. Det man flyttade till stan förr för att finna finns nu där en dator, en smartphone, en iPad nås av uppkoppling. Idag behöver vi inte åka till ett museum på andra sidan jordklotet, vi kan logga in på deras hemsida och gå en tour. Det utvecklas program och system hela tiden. Vi har lärt oss iom pandemin att ha möten via zoom, Skype, teams, ja mötesforumsutbuden är många.
Virtual Reality är så reellt idag att ett möte där kan upplevas lika verkligt som ett fysisk möte.

Det som tidigare var och gav stadens kreativa kvaliteter har nu förflyttats. Platsen har idag ingen betydelse för att kunna studera vid internationella skolor, jobba från landet eller från annat land, träffa en kärlek via dejtingsajter eller uppleva fantastisk kultur från olika länder. Vi kan handla från världens alla hörn med bara några klick och få det levererat hem till dörren. Möjligheterna att möta likasinnade är större på nätet än att mötas på en fysisk bygdelokal. Det han beskriver är tankevrickande och så ibland utmanande att det är svårt att ta in.
Pandemins isolering har givit behovet av naturen en rejäl uppsving. Aldrig har väl folk rört sig och umgåtts så mycket utomhus som nu. Att kunna ha walk-and-talk-möten och faktiskt hinna få en gnutta sol på näsan på arbetstid har förändrat hur vi ser på med vad vi vill fylla vår fritid.Handen på hjärtat – var känner du dig mest kreativt inspirerad? I stadens larm eller i skogens sus? Det vi lärt av pandemin är att båda delarna behövs i större utsträckning och möjligheten till balans stavas nya sätt att tänka, bo och leva.
Vi ser idag hur priserna på boenden på landsbygden stiger, fler och fler ser möjligheterna som digitaliseringen öppnar upp för. Är vi på landsbygden redo för detta? Hur gör vi plats för de som vill flytta till oss? Hur inkluderar vi dem i vår gemenskap? Kan vi komma behöva ändra oss och våra vanor något? Jag välkomnar denna förändring. Vi behöver fler som flyttar in i våra mindre samhällen, vi behöver få till en flyttkedja. Aldrig har vi varit så nära det som vi är nu.

Martina Hallström

Läs gärna Ledaren i Sörmlandsbygden