En iskall vind av förenklingar och hårdhet

En iskall vind av förenklingar och hårdhet, debattartikel av Victoria Barrsäter

Den 11 september mullrade en isande kall vind in och lade sig som ett mörkt täcke över Sverige. En vind av förenklade sanningar och hårda ord. Där vi ställs mot dem. En vind som får oss att sluta oss och misstro varandra.
Som om att det inte räcker med Putins avskyvärda anfallskrig mot Ukraina. Räcker med energikris, klimatkris och inflation. Räcker med svårigheter att få pengarna att räcka till och maten på bordet. Räcker med oron för hur barnen ska kunna växa upp utan att dras in i droger och kriminalitet. Räcker med rädsla för våld utanför eller i hemmet.

Vi har så många och stora utmaningar som den här valrörelsen hade behövt sålla fram de bästa lösningarna på. Varken kärnkraft, skamstraff för barn eller att stoppa välfärdsföretag kvalar in där. Besvikelsen över att den här valrörelsens debatt handlade om energi om ett drygt decennium, sänkta klimatambitioner och förutsatte att gängkriminalitet och invandring var synonymt. Om att sortera in människor i grupper och sätta olika förväntningar och rättigheter beroende på hudfärg, bostadsort eller kön. Den besvikelsen är avgrundsdjup.
Världsläget, Sveriges läge och människornas ansträngda vardag kräver handling. Samling och politiska förslag för hur vi hanterar Putins energikrig och sänker elräkningen i vinter. Hur vi säkrar mat på borden inte bara genom vilken prislapp det står på hyllkanten utan också att det faktiskt finns människor som odlar den i vår närhet. Hur vi skyddar oss från illasinnad främmande makt och krig. Hur vi stärker vår beredskap. Hur vi odlar vår trygghet tillsammans, både lokalt och i Sverige. Hur vi ser till att ta vara på kraften i varje människa så att alla bidrar genom arbete eller utbildning. Varje människa. Varje ungdom. Varenda unge. Oavsett var i Sverige du bor.

Vi i Centerpartiet behöver rannsaka oss själva. Vår idé om människors frihet och förmåga att skapa bra liv står fast. Vi har politiken för företagande, klimatet och hela landet. Även om den inte är sexig och inbjuder till oneliners så är den är riktigt bra.
Politik ska inte vara sexig, den ska vara allvarlig och betydelsefull. Men vi behöver se över vår paketering och strategi. I det här mörkret vi befinner oss i finns möjlighet för nystart och ny energi. Vi behöver göra fotarbetet som det folkrörelseparti vi är. Ställa frågor, lyssna och våga visa att vi är centerpartister.
Det är svårt. Vi får utstå hat och hot. I kommentarsfält och på gatorna hånas vi. Hårdast utsatt har vår partiledare varit. Det här samhällsklimatet är hårt mot partier som ser mjuka värden.
Vi i Centerpartiet vill se framtidstro och hopp i mörkret. Våra lösningar bygger på en positiv människosyn och vi har kallats godhetsivrare. Vi ser det goda i människor och en sak är säker. Vi kommer alltid jobba för alla människors lika värde och rättigheter.

Vi får inte låta oss tystas. Det finns sätt att vända den här mörka, kalla vinden och nå ljuset igen. Vi ska samla oss och se möjligheterna. Vår tro på frihet, framtidstro och kraften i varje människa behövs. Företagen, klimatet och landsbygden behöver den. Hela Sverige behöver den. Europa behöver den. Nu mer än någonsin.
Vindarna vänder alltid en dag. Vi måste bara hjälpa vindarna på vägen.

En mullrande vind drog in över landet. Den går att vända.
Victoria Barrsäter kommunpolitiker Katrineholm och ledamot i distriktsstyrelsen Centerpartiet Sörmland