Lidingöungdomar får inte plats i Hersby

Antagningsbeskeden till gymnasiet visar att 108 elever står som reserver till Hersby gymnasium. Förra året var motsvarande siffra 58. Samtidigt är det så fullt i skolan att man är tvungna att hyra lokaler utanför skolområdet för att få plats.

Det är tydligt att Hersby gymnasium har blivit för trångt. Christer Mohlin (C), ledamot i utbildningsnämnden säger:

- Redan år 2012 visste dåvarande majoriteten (M, L, KD) mycket väl om att Hersby gymnasium inte skulle räcka till. Redan då fanns konkreta ritningar på en dyr utbyggnad. Ändå lade man ner Gångsätra gymnasium och hyrde ut lokalerna till en friskola för 1.015 kr/kvm/år inklusive värme, el och vatten. Som jämförelse kostar en nybyggd skola ca 2.500 kr/kvm/år i kallhyra. Hur kan man styra så illa över våra skattepengar?

Centerpartiet motsatte sig nedläggningen av Gångsätra gymnasium och ett folkinitiativ krävde folkomröstning i frågan som avslogs av dåvarande majoritet med stöd av MP och S.

Konsekvenserna av bristen på gymnasieplatser slår, som visas i artikeln i Lidingö Tidning, mot de Lidingöungdomar som inte har höga poäng nog att komma in på Hersby gymnasium. Christer Mohlin fortsätter:

- Det är helt bedrövligt att vi nu ser alltfler resurssvaga Lidingöelever som behöver pendla till impopulära gymnasieskolor långt borta, istället för att få gå på en mycket bra gymnasieskola här på Lidingö. Det är ju precis dessa elever som ska få stadens stöd och få fortsätta gå i skolan med sina kamrater - inte sitta på tunnelbanan till skolor med långa resvägar, låga intagningskrav och svag elevsammansättning. Hur kan man behandla våra ungdomar så?

Läs mer om Hersbys lokalbehov i artikel på Lidingösidan.

Mer information:

Christer Mohlin, ledamot utbildningsnämnden

Patrik Buddgård, gruppledare 070-257 60 36