Årets Wilhelmina till en sprudlande Agneta!

Agneta Widén får utmärkelsen Årets Wilhelmina för sitt mångåriga driv och engagemang för lokalsamhället genom bland annat lokalteatern och hembygdsföreningen.

Kvinnor måste få ta mer plats i historien, både då och nu, och därför vill vi lyfta fram inspirerande kvinnor som, likt Wilhelmina af Tibell, har gjort ett avtryck i lokalsamhället, säger Raili Nilsson (C).

Den 26 maj kl 16 delade Centerpartiet och Liberalerna i Salem gemensamt ut diplom och bjöd på hembakt Wilhelmina-tårta vid Wilhelmina af Tibells plats på Rönninge torg.

– Wilhelmina af Tibell levde hela sitt liv i Rönninge, var filantrop och samhällsbyggare, och en nyckelperson i framväxten av det moderna Rönninge. Vad bättre än att skapa en utmärkelse till hennes minne, säger Johanna Liljedahl (L).

Därför får Agneta Widén Årets Wilhelmina 2023

"Inspirerande. Engagerad. Fantastisk. Det är ord som som dyker upp när man ber någon beskriva Agneta Widén. Hon är ett välkänt ansikte genom sina många år på det lokala postkontoret, drivet i lokalteatern med Sprudlarna, Repliken och revyn på Villa Skönvik, och engagemanget i Hembygdsföreningens verksamheter och trädgårdar. Hennes driv och engagemang i lokalsamhället har under lång tid inspirerat och berikat många. Att hon dessutom intresserat sig för och hållit föredrag om Wilhelmina af Tibell är bara passande för den första som får ta emot utmärkelsen Årets Wilhelmina."

Wilhelmina-utmärkelsen delas ut gemensamt av Centerpartiet och Liberalerna i Salem för att lyfta fram inspirerande kvinnor i Salems kommun, som likt Wilhelmina af Tibell har gjort ett avtryck i lokalsamhället.

Vem var Wilhelmina af Tibell?

Wilhelmina af Tibell (1814 – 1895) tillbringade hela sitt liv i Salem, på familjens gårdar Rönninge och Uttringe. Hon var filantrop och samhällsbyggare, och en nyckelperson i framväxten av det moderna Rönninge. Af Tibell påverkade bland annat dragningen av Järnvägslinjen mellan Stockholm och Södertälje så den kom att passera över Rönninge gårds mark. Rönninge station öppnades 1888.

Hon arbetade för bättre villkor för tjänstefolket och omdanade gårdarnas statare till torpare, och hjälpte dem skapa odlingsbar mark.

Målande och detaljrikt beskrev hon driften av sina två gårdar och tillhörande mark och torp i ”Beskrivning övfer Uttringe och Rönninge” utgiven 1875. Tack vare hennes texter har vi en ovärderlig kunskap om livet i Salem för 150 – 200 år sedan.

För mer information kontakta: Wictoria Berglund