Skärp straffen för den som lurar äldre

Seniorrådets ordförande Anna Helena Brandt och Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok vill att bedrägeribrott mot äldre alltid ska klassas som ett grovt brott.

 

December och jul är en fantastisk tid. För gemenskap och avkoppling. Men även för de mörka krafter som vill lura äldre. Vi ser hur bedrägerierna mot äldre ökar och hur bedragare utstuderat ger sig på särskilt utsatta personer.

Genom att till exempel utge sig för att vara ett älskat barnbarn, eller en välgörenhetsorganisation kommer de över digitala inloggningsuppgifter, eller får en intet ont anande mormor eller farfar att föra över pengar. Nästan riskfritt kan de snabbt lura av äldre nästan allt de äger och har.

Svensk lag är så pass svag att den som svindlar många på höga belopp och åker fast, oftast kommer undan med villkorlig dom. Det gör att man snabbt kan fortsätta lura andra.

"Centerpartiet vill att bedrägeribrott mot äldre alltid ska klassas som ett grovt brott."

Bedrägerier av det här slaget påverkar människor på djupet. Det innebär ekonomiska förluster, men skapar också en enorm känsla av otrygghet. Vi vet sedan länge att bedrägerier mot äldre är en stor inkomstkälla för organiserad brottslighet. Det finansierar det nu pågående gängkrig som vi läser om så gott som varje dag.

Centerpartiet vill att bedrägeribrott mot äldre alltid ska klassas som ett grovt brott. Och höja ministraffet för grovt bedrägeribrott till ett års fängelse. Det skulle ge åklagare möjlighet till hemliga tvångsmedel i utredningarna. Det skulle skicka en signal om att samhället tar bedrägeribrott mot äldre på allvar och det skulle göra det enklare att slå hårt mot en avgörande del av den organiserade brottslighetens finansiering.

För oss är det självklart att förändring måste ske nu. Att stå på de äldres sida, i kampen mot bedragarna. Det är ett måste för att öka tryggheten, för enskilda människor och för samhället i stort. Vi hoppas att regeringen håller med och så snabbt som möjligt skärper straffen mot den som lurar äldre på pengar.

Muharrem Demirok (C), Partiledare

Anna Helena Brandt (C), Ordförande i Seniorrådet och vice ordf. i Socialnämnden i Salem