Håll ut, corona är inte över – följ råden

Vi behöver skärpa oss för det här är inte över. Trots tydliga råd om att hålla distans och att vara extra noga med handhygien har smittotalen i covid-19 nu återigen börjat stiga. Det är oroväckande, och något som vi alla måste ta på allvar.

Under ett vanligt år hade vi nu börjat förbereda oss inför en säsong fylld av samvaro och högtider, med allt från adventsmingel, julmarknader och luciafiranden till stora släktkalas.

Men i år är inget vanligt år och vi måste fortsätta att göra uppoffringar för att skydda de sköraste i vårt samhälle. Det är inget lätt beslut att ställa in eller flytta fram evenemang men det är viktigt att vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Folkhälsomyndigheten har utfärdat lokala råd för Region Stockholm. Alla uppmanas vi att undvika trängsel i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. De som kan bör jobba hemifrån och rådet är också att undvika exempelvis möten, konserter eller olika idrottsevenemang.

Dessutom uppmanas alla att undvika fysisk kontakt med andra än de man delar bostad med. Det innebär att alla avråds från att arrangera eller delta i sociala sammanhang så som både större och lite mindre fester.

Vi är alla trötta på covid-19 och längtar efter mer social samvaro, men för allas säkerhet måste vi fortsätta att hålla avstånd.

Många företag och föreningar har gått igenom en tung tid och det fortsätter att vara svåra tider. Viss lindring kan nås av statligt eller kommunalt stöd, men även som medborgare kan vi dra vårt strå till stacken genom att handla lokalt och köpa mat att ta med från våra kämpande restauranger.

Det kommer en tid efter coronaviruset, men den är inte här ännu. Vi kan inte göra onödiga resor, vi kan inte samlas i stora grupper, vi kan inte delta i fester och vi kan inte leva vårt liv som om pandemin vore slut. Vår skarpa uppmaning är tydlig – ta ansvar och följ råden.

Det vi kan och måste göra är att ta vårt ansvar för att förhindra spridning av smitta. Vi måste tänka inte bara på vår egen utan också på andras hälsa.

Kommunen kan utifrån våra ansvarsområden göra en del för att minska smittspridning och göra tillsyn. Till syvende och sist är det dock vi själva – varje enskild människa – som behöver hålla avstånd, stanna hemma vid minsta symtom och tvätta eller sprita händerna så fort vi kommer åt.

Boel Godner (S)
David Winerdal (KD)
Tage Gripenstam (C )
Lars Greger (MP)
Alexander Rosenberg (M)
Beata Milewczyk (SD)
Metin Hawsho (L)
Linda Sjögren (V)
Joakim Granberg (RP)