Vi vill ha en så bra äldreomsorg som möjligt
I Södertälje kommun bor cirka 600 personer på särskilda boenden. De flesta på någon av kommunens äldreboenden. Drygt 400 000 hemtjänsttimmar utförs per år. Att arbeta inom äldreomsorg i dag inte högt på ungdomars önskelista när de planerar sin utbildning eller framtid. Det är synd, för här finns många jobb.
Inom äldreomsorgen, både inom särskilda boenden som inom hemtjänst, behövs olika kompetenser som läkare, sjuksköterskor, vårdlärare, handledare, arbetsterapeuter, sjukgymnaster, undersköterskor, vårdbiträden, chefer, sysselsättningshandledare med flera.
I dagsläget utbildar kommunen både vårdbiträden och undersköterskor inom ramen för äldreomsorgslyftet. Det känns avlägset med krav på undersköterskeutbildning för alla som får arbeta inom äldreomsorgen, då vi har många medarbetare som inte vill och kanske inte heller skulle klara utbildningen. Mycket stöd ges även till en stor grupp av våra medarbetare gällande det svenska språket.
Kommunen arbetar också med att säkerställa den kompetens som behövs genom vårdlärare och handledare på arbetsplatserna.
Det finns kommuner som har delat upp arbetsuppgifter liknande omvårdnad och service för att kunna placera personal med olika kompetenser där de bäst behövs. Vissa uppgifter som till exempel att handla, städa, duscha, laga mat, följa med som ledsagare och så vidare kan oftast utföras utan undersköterskeutbildning.
Vi vill sänka arbetslösheten i samhället och ofta talar man om att de enklare jobben som man tidigare kunde erbjuda blir färre och färre. Vi vill ha personal som vill arbeta med våra äldre. Vi behöver rätt kompetens för den uppgift som ska utföras. Med det vill jag säga att alla kanske inte behöver ha en undersköterskeutbildning utan ibland kanske det räcker med en vårdbiträdesutbildning.
I dagsläget när det är så svårt att rekrytera personal till äldreomsorgen behöver vi vända på alla stenar.
De flesta som arbetar inom äldreomsorgen känner ett stort ansvar och gör skillnad. Vi kommer att behöva många fler undersköterskor men också vårdbiträden och andra som väljer och vill arbeta inom våra verksamheter. Vi ska kräva rätt kompetens för den uppgift som ska utföras.
Karin Halldin (C)
ledamot i äldreomsorgsnämnden