Alby gård och Uddby gård

Vy över Uddby gård där bergsknallar med skålgropar och stenrösen från så tidigt som bronsåldern återfinns. Bakom fotografen har bland annat gravkullar och rester av en brunn hittats. Och till vänster, utanför bild, fanns en tidigare en anlagd damm från 1700-talet.
Centerpartiet i Tyresö har lämnat in en motion om att skydda de värdefulla områdena kring Uddby gård och Alby gård. Vi vill att det ska utföras en antikvarisk förundersökning av Uddby gård och dess omgivningar, precis som det redan gjorts med Alby gård. Efter det har vi förhoppningar om att hela området ska göras till ett kulturreservat. Varför? Jo området bär på mycket Tyresöhistoria och den vill vi bevara tillsammans med det fina område som möjliggör många friluftsaktiviteter året runt för folk i alla åldrar.
I över 1000 år har människor bott och verkat i detta område och vi hoppas att vi får fortsätta njuta av de historierika vidderna i många år till. Området runt Alby gård och Uddby gård är idag mycket välbesökt tack vare ett stort utbud av aktiviteter. Här finns bad, elljusspår, utegym, discgolfbana med mera. Den lättillgängliga gården med djur som får, getter, grisar, hästar och höns lockar många besökare varje år. I området finns även spår av gamla boplatser och gravfält med flera gravhögar, runda stensättningar från yngre järnåldern och andra fornlämningar. Vi vill skydda dessa historiska miljöer, men vi vill också bevara Tyresöbornas och andra besökares möjlighet att nyttja området som friluftsområde som det görs redan idag. Nedan ser ni bilder vi tog när vi gick på en rundvandring i omårdet med Göran Magnusson. Han är expert på Tyresös historia, författare till boken Tyresö torp och gårdar, välbekant radioröst i Tyresöradion, aktiv i Tyresö hembygdsförening och dessutom uppvuxen på Uddby gård.

Här ser vi utegymmet som är väldigt uppskattat nere i Alby friluftsområde. Bakom utegymmet, på kullarna återfinns gravar från järnåldern.
För att levandegöra Tyresös stora kulturarv föreslår vi därför i vår motion:
- att Tyresö kommun kompletterar den antikvariska förundersökningen, Ladan vid Alby gård 1:1 220630, med området kring Uddby gård,
- att möjligheten att införa ett kulturreservat i detta område undersöks,
- att belastningen av fordon i området begränsas genom nya sträckningar för gångtrafik och omlokalisering av parkeringsplatser.
Under 2022 fick en arkitektbyrå i uppdrag att göra en antikvarisk förundersökning av området runt Alby. Den heter Ladan vid Alby gård 1:1 220630. Vi i Centerpartiet i Tyresö tycker att detta var ett utmärkt initiativ och anser att förundersökningen bör utvidgas till att även inkludera Uddby gård och de stora kulturvärden som finns där. I området finns spår av gamla boplatser och egravfält med gravhögar och runda stensättningar från yngre järnåldern. För att kunna behålla områdets betydelse för rekreation och samtidigt bevara stora kulturvärden krävs grundläggande kunskap och en helhetslösning. En sådan lösning kan vara att införa ett kulturreservat.
"I ett kulturreservat kan hela områdets natur- och kulturmiljövärden skyddas och vårdas. Därmed omfattas byggnader, anläggningar, lämningar och marker – men även sådana värden som består av verksamheter, kunskaper och traditioner kan hanteras inom ramen för kulturreservatets förvaltning." Så beskrivs ett kulturreservat på riksantikvarieämbetets hemsida.
När ny mark exploateras finns det en risk att viktiga kulturvärden försvinner. Stadsutveckling kräver goda kunskaper, speciellt i så fornminnesrika områden som finns i Tyresö.
Vår kommun kännetecknas av en progressiv samhällsutveckling och goda möjligheter för naturupplevelser och rekreation. När ny mark exploateras finns det en risk att viktiga kulturvärden försvinner. Stadsutveckling kräver goda kunskaper, speciellt i så fornminnesrika områden som finns i Tyresö. Om det någon gång krävs byggnationer i Alby och Uddby vill vi i Centerpartiet att vi vet vad som finns i form av fornminnen i området först.

Göran berättar om klangstenen som finns i Alby friluftsområde.

Göran och Katharina, vår politiska sekreterare, med den vackra vyn av Uddby gård och Alby bakom sig.

Hanne Sofia, vår gruppledare, lyssnar på historier om området.
Bli medlem och var med och jobba för Tyresö!


Lite anonymt i hästhagen vid Uddby går ligger detta, bergsknallar med skålgropar, även kallat älvkvarn, från så tidigt som bronsåldern. Det är människogjorda gropar som förmodligen användes för offerritualer, för att blidka goda krafter.

Har du sett detta förr och undrat vad det är? Detta var förr i tiden mjölkförrådet, där mjölken förvarades innan det fraktades vidare för att säljas.

Vid trädet mitt i bild finns en gammal brunn som försåg området med vatten.


Här i Alby på kullen mitt i bilden finns tecken av lek långt bak i tiden. Här ska man ha åkt kana så frekvent att berget är helt kalt och mossa inte längre fäster. Åt vänster längre bort hittar du en klangsten, även den med skålgropar