"Att engagera sig i kommunpolitik är fantastiskt!"

Lär känna våra politiker. Under sommaren publicerar vi porträtt av Centerpartiet Värmdös politiker. Idag har turen kommit till Miranda Ahlers (C), studie- och yrkesvägledaren som älskar djur och brinner för utbildningsfrågor.

 • Namn: Miranda Ahlers
 • Ålder: 28
 • Bor: Evlinge
 • Politiska uppdrag: Ledamot i kommunfullmäktige, ordförande i Vuxenutbildnings- och arbetslivsnämnden och ledamot i Utbildningsnämnden.

Hur kommer det sig att du engagerade dig politiskt, och hur länge har du varit engagerad?Jag har alltid varit intresserad av att vara med och påverka, sitta på bänken passar inte mig. Att engagera sig i kommunpolitik är fantastiskt, att få möjligheten att vara med och påverka där jag bor och lever är otroligt kul. Jag har haft politiska uppdrag sedan 2016.

Varför blev det just inom Centerpartiet? För att Centerpartiet är ett liberalt och feministiskt parti som arbetar för miljön men utan förbud. Jag tror inte på att tvinga sig till en förändring, då blir det inte av. Centerpartiet är också ett parti som uppmärksammar djurskyddsfrågorna både nationellt och på EU-nivå.

Vilka är dina politiska hjärtefrågor? Utbildningsfrågor och djurskydd. Utbildning är grunden i ett demokratiskt samhälle och bra utbildning ger så mycket möjligheter. Och då menar jag inte bara utbildning för barn och ungdomar, utan även för vuxna. Möjligheten att vidareutbilda och ombilda sig är viktig. Djurskyddsfrågorna är också otroligt viktiga, idag lever många djur i världen under oerhört plågsamma förhållanden och antibiotikaresistensen är ett faktum.

Vad har du för bakgrund? Jag är född och uppvuxen här på Värmdö där min släkt på pappas sida bott i generationer. Jag själv bor i Evlinge med min man och två barn. Jag har alltid arbetat med människor, inom hemtjänst, särskilt boende och med ensamkommande. Jag är utbildad undersköterska och har en examen från studie- och yrkesvägledarprogrammet. I dagsläget jobbar jag på en skola i Stockholms stad.

Vilken är din favoritplats i kommunen och varför? Jag har några guldkorn jag håller hårt i ute i skärgården. På fastlanden är Bullandö krog en favorit.

Några korta snabba!

 • Vem är din förebild? Mina systrar, de kämpar på precis som alla andra men jag får följa dem på nära håll.
 • Beskriv dig själv med tre ord. Analytisk, spontan och ärlig.
 • Vad fick dig att skratta senast? Jag skrattade tyst för mig själv alldeles nyss då min dotter på 5 år stod framför spegeln och berömde sig själv. Hon är sin största idol och det är fantastiskt att se.
 • Vad var det senaste du krafsade ner på ett papper? En matlista. Jag försöker storhandla varje vecka för att undvika att behöva småhandla då jag måste ta bilen varje gång.
 • Favoritlåt just nu? "Alla drömmar är uppfyllda" av Håkan Hellström.
 • Vad gör du helst när du är ledig? Är ute med båten. Vi har en mindre motorbåt just nu men står i kö till segelbåtsplats. Bäst är när vi är ute i flera dagar i sträck.
 • Vilken är den senaste bok du läst? "Ett jävla solsken", en biografi om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer.
 • Vad ser du helst på tv? Jag ser inte så mycket på tv men i veckan gick Game of Thrones på repris, jag älskar GoT.
 • Berätta något oväntat om dig! Jag älskar djur och har i dagsläget 9 stycken hemma. Min stora dröm är att bo på en gård här på Värmdö.