Gunillas krönika

Visa omsorg

Nu är december här, och ännu ett ganska märkligt år går mot sitt slut. Vi imponeras över forskningen som så snabbt hittat ett vaccin, över sjukvården som mycket tuffa tider till trots finns där för oss och visar omsorg.

När man söker upp betydelsen för ordet omsorg, finns synonymer som: ansvara för, ta hand om, ordna för, sköta om, vårda och besörja. Och är det något som jag önskar mig inför den stundande valrörelsen så är det just att det är det vi gör – tar hand om varandra, har omsorg.

Vi har under året lagt de politiska grundfundamenten att stå på nästa år, under partistämman mejslade vi fram ännu fler gröna och liberala förslag. Och under året som gått har alla medlemmar i våra fem västsvenska distrikt bjudits in att delta i arbetet med att ta fram ett valprogram för arbetet i regionen, som nu beslutats. Under våren filas det på ett vinnande valmanifest, där några alldeles särskilt vinnande frågor som har bäring i det regionala valprogrammet kommer att finnas med.

Det här ett val där vi ska stärka Centerpartiets positioner, för vi vill ha mer att säga till om och visa på vikten av det liberala och gröna partiet i mitten av svensk politik, i Västra Götalands politik och i 49 kommuners politik. Vi vill ha fler riksdagsledamöter från vårt område, fler gröna regionfullmäktigeledamöter och på det: mängder av C-märkta fullmäktigeledamöter i våra 49 kommuner.

En valrörelse är en stor tillsammans-aktivitet, där vi samlat ska ha skoj och visa på vad vi vill, samtidigt som vi ska påkalla uppmärksamhet, att väljarna ser att det är fart och fläkt kring Centerpartiet, samtidigt så ska väljarna inse att Centerpartiet är ett parti som har visioner om framtiden, som lyssnar in och tar ansvar för samhällsutvecklingen.

Sannolikt kommer det att bli en av de tuffare valrörelserna som vi kommer gå igenom, samhällsklimatet har hårdnat och vi har kanske färre kompisar än vad vi är vana vid. Å andra sidan gör det oss mer intressanta som parti. Vi kommer hamna i fokus ofta.

Målet är att vi ska lyfta Centerpartiets politik så mycket vi bara kan, och därefter förhandla i vilken konstellation det kan vara, och som är bäst i den församling som man verkar. Men vi har en gräns. Den gränsen går framför allt vid att inte göra oss beroende av SD, likaväl står det röda Västerpartiet på den listan. Det är stora ideologiska skillnader som vi gröna liberala centerpartister inte kan förlika oss med. Vi vill vara med i ledningar som fungerar, som allra helst har en majoritet.

Vi planerar för en sammanhållen valrörelse, vi ska se den gröna tråden genom allt vi gör. Vi ska visa medmänsklighet, men också beslutsvilja och nytänkande. Vi ska förmedla trygghet och framtidshopp. Och var och en av oss har ansvar att stärka det lokala ledarskapet, detta för att engagera andra. För det är så vi gör i Centerpartiet, det är sådana vi är. Vi visar omsorg.

Jag önskar dig en fin advent - ta hand om dig och dina nära.

/Gunilla Druve Jansson, Väststyrelsens ordförande