C: Bättre jordbruksstatistik inom EU gör skillnad för klimatet

Nu ska jordbruksstatistiken inom EU uppdateras och förbättras. Det blev klart efter förhandlingar som Centerpartiet varit drivande i.

– För att sätta ambitiösa klimatmål måste vi ha tillgång till rätt data, annars det blir som att kasta pil med ögonbindel. Jordbruksstatistik är en viktig pusselbit för ett grönare jordbruk, säger Emma Wiesner, Europaparlamentariker.

Förhandlingarna för att uppdatera lagstiftningen för jordbruksstatistik inom EU (SAIO) har nu kommit i mål. Centerpartiet med Europaparlamentariker Emma Wiesner i spetsen har varit drivande under förhandlingarna och fått igenom viktiga vinster.

– Vi har särskilt drivit på för att statistik ska samlas in gällande hur mycket antibiotika och läkemedel som ges till djur. Det gör det lättare att jämföra och följa trender mellan länder – ett viktigt steg på vägen för att minska antibiotikaresistensen, säger Emma Wiesner.

Samtidigt kommer det framåt att tas fram tillförlitlig data över växtskyddsmedelsanvändande, vilket gör det möjligt att bättre kunna följa upp målen i jordbrukspolitiken. En stor del av arbetet också gått ut på att hålla emot en ökad regelbörda.

– Vi har rensat bort en rad galna saker, som till exempel krav på att samla in statistik på hur ofta lantbrukare tvättar sina maskiner, eller hur mycket vatten de pumpar upp ur sina egna brunnar. För oss har det varit viktigt att minska, inte öka, regelkravet för jordbruket, säger Emma Wiesner.