Annie Lööf: Män som slår kvinnor ska låsas in

Den farligaste platsen för en kvinna är i hemmet. Nu vill Centerpartiet se en miljardsatsning kommande mandatperiod för att låsa in fler män som slår kvinnor.

– Att stoppa mäns våld mot kvinnor är livsviktigt, därför måste straffen höjas rejält. Det är en fråga om liv och död, säger partiledare Annie Lööf.

Varje år blir kvinnor över hela Sverige hotade, våldtagna och mördade av sin partner eller tidigare partner. Att den farligaste platsen för en kvinna är i hemmet är tydligt, och måste få ett slut. Centerpartiet vill därför miljardsatsa kommande mandatperiod för att fler förövare ska kunna låsas in och för att våldsutsatta kvinnor ska kunna känna sig trygga.

– Män som slår ska aldrig komma undan. För oss är det en självklarhet att till exempel dubblera straffet för grov kvinnofridskränkning. Samhället måste ta ett större ansvar och se till att stoppa mäns våld innan fler kvinnor utsatts och mördas, säger Annie Lööf.

Många brottsoffer vågar idag inte anmäla den partner eller tidigare partner som utsätter dem för kränkningar eller våld. Alltför många förövare går också fria även vid fällande dom, på grund av platsbrist på anstalter runtom i landet. Regeringen har hittills misslyckats med att ta kontroll över det dödliga våldet. Centerpartiet kommer aktivit att fortsätta att driva på för ökade resurser för att bekämpa mäns våld mot kvinnor och öka kvinnors trygghet.

– Kvinnor som blivit utsatta för våld förtjänar att känna sig trygga. Centerpartiet kommer fortsätta pressa övriga partier framåt i arbetet med att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Det borde vara en valfråga för fler, säger Annie Lööf.

Centerpartiet vill:

  • Att våldsbrottslingar snabbt sätts i fängelse efter att en dom träder i kraft. Det handlar om liv och död. Män som dömts för våldsbrott i nära relationer ska inte kunna fortsätta slå i väntan på fängelse.
  • Öka kriminalvårdens resurser för att få fler anstalts- och häktesplatser. Under nästa mandatperiod vill vi kraftigt utöka anslaget till kriminalvården för att säkra tillräckligt med platser på anstalter och häkten.
  • Ge kriminalvården i tydligare uppdrag att prioritera våldsbrott samt brottsoffrets trygghet, när de tar in dömda för att påbörja fängelsestraff.
  • Införa elektronisk fotboja från dag ett efter dom. Idag måste kontaktförbudet överträdas för att fotboja ska kunna sättas in.
  • Höja minimistraffet för grov frids- och kvinnofridskränkning till två år. På så sätt skulle obligatorisk häktning vara aktuellt både innan rättegång men även i väntan på fängelsestraff.