Höj underhållsstödet till ensamstående föräldrar

Många ensamstående föräldrar har det allt svårare ekonomiskt när kostnaderna stiger. Centerpartiet vill därför öka underhållsstödet med 300 kronor per barn i månaden.

– De skenande prisökningarna drabbar många, och landets ensamstående föräldrar har det extra tufft. För barnens skull måste vi se till att deras vardag går ihop, säger partiledare Annie Lööf.

När kostnaderna för el, mat, bränsle och bostadsräntor ökar är det många som får det tuffare ekonomiskt. Det är viktigt att samhället stöttar de grupper som drabbas hårdast av prisökningarna, bland annat ensamstående föräldrar som tar emot underhållsstöd.

För att underlätta vill Centerpartiet att underhållsstödet till ensamstående föräldrar höjs med 300 kronor per barn och månad.

– Det finns omkring 200 000 barn som lever med en förälder som tar emot underhållsstöd. Vi kan inte låta dem bära bördan för inflationen, utan samhället måste gå in med en riktad insats för att underlätta, säger Annie Lööf.

Underhållstöd betalas ut till ensamstående föräldrar som inte får tillräckligt underhållsbidrag av barnets andra förälder. Ungefär 145 000 föräldrar tog emot underhållsstöd 2021, varav drygt 80 procent var kvinnor. Satsningen som Centerpartiet vill se är totalt på omrking 700 miljoner kronor.

– Till den ensamstående mamman som vänder på varje slant behöver samhället säga ”vi hjälper dig att få pengarna att räcka till”. Vi hjälper dem bära den bördan, säger Annie Lööf.