EU: Fokus på Ukraina, klimat, kompetensbrist och lantbruk

I en osäker värld behövs ett starkt EU. Därför kommer centerparlamentarikerna Abir Al-Sahlani och Emma Wiesner fortsatt driva på för mer stöd till Ukraina under hösten. Samtidigt ligger fokus på flera viktiga områden som minskad kompetensbrist, höga klimatmål och svenska lantbrukares konkurrenskraft.

Europa skakas fortfarande av Putins krig i Ukraina och konsekvenserna sätter sin prägel på arbetet i Europaparlamentet. För Centerpartiet är det avgörande att EU står enat i motståndet mot Ryssland med träffsäkra sanktioner och fortsatt stöd till Ukraina.

Samtidigt pågår annat viktigt EU-arbete. Bland annat lider många företag idag av kompetensbrist, och därför är det avgörande att reglerna kring arbetskraftsinvandring uppdateras.

– Företag måste lättare kunna få tag i rätt kompetens, men just nu går utvecklingen åt helt fel håll. Därför gör vi just nu ett viktigt arbete för att öka möjligheterna att söka sig till EU för att arbeta, säger Abir Al-Sahlani som är med och förhandlar fram nya direktiv gällande arbetskraftsinvandring.

Dessutom driver Centerpartiet på för att hålla klimatambitionerna höga. Emma Wiesner har varit med och förhandlat fram både EU:s utsläppshandel, EU-ETS, och ett paket för att minska beroendet av rysk gas, som kallas REPowerEU.

– EU:s klimatambitionerna måste vara höga och utsläppen måste ner snabbare. Där har vi sett att utsläppshandeln är ett otroligt framgångsrikt verktyg för att sänka utsläppen, och det ska vi bygga vidare på, säger Emma Wiesner.

Slutligen kommer Centerpartiet att driva på för att svenska lantbrukare inte ska behandlas orättvist när nya regler kring växtskyddsmedel och naturrestaurering tas fram, samt stärka rättigheterna för funktionsnedsatta som reser utomlands.


Centerpartiets prioriteringar i EU under hösten:

Företag ska lättare kunna hitta rätt kompetens

Många företag lider idag av kompetensbrist, i flera sektorer och gällande både låg-, medel- och högkvalificerad arbetskraft. Som förhandlare av direktivet om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning samt direktivet om ett kombinerat tillstånd för arbete, kommer Abir Al-Sahlani att driva på för rättssäkerhet och likabehandling inom arbetskraftsinvandring. Samt förenkla för företag i EU att hitta kompetens.

Skärpta klimatmål genom utsläppshandel

Centerpartiets fokus på klimatarbetet fortsätter under hösten. Emma Wiesner är förhandlare av både EU:s utsläppshandel, EU-ETS, och REPowerEU – paketet för att minska beroendet av rysk fossil energi – för den liberala gruppen Renew Europes räkning. Utsläppshandeln har bidragit till utsläppsminskningar på 35 procent i Europa sedan 2005. Centerpartiet kommer att arbeta för att motverka kontraproduktiva klimatåtgärder och för att få till ett system som också gör det lätt för företag att minska sina utsläpp. Gällande REPowerEU behöver detta 3000-miljardersprojekt fokusera på att lösa problemen, där inga medel från utsläppshandeln ska gå till att finansiera nya fossila projekt.

Sveriges jord- och skogsbruk ska inte straffas

Svenska lantbrukare ska inte straffas för att andra länder ligger efter i miljöarbetet. Växtskyddsmedelsförordningen ska minska användningen av växtskyddsmedel i EU, men hänsyn måste tas till länder som Sverige som redan har halverat sin växtskyddsmedelsanvändning två gånger om. Naturrestaureringslagstiftningen måste på samma sätt bli mer anpassad efter nationella förutsättningar med natur som skiljer sig väldigt mycket inom Europa.

Stärk funktionsnedsattas rättigheter i EU

När funktionsnedsatta reser utomlands måste för många alltid förklara sin funktionsnedsättning och vilka behov av anpassning de har. Centerpariet vill stärka funktionsnedsattas rättigheter genom ett ”kort för funktionsnedsatta”. Genom att visa sitt kort när man till exempel besöker ett museum, en restaurang, boardar ett flygplan eller något annat, så ska det tydligt framgå vilka behov av anpassning man har.