EU: Centerpartiet kräver skärpt djurskydd i EU

Det efterlängtade förslaget om en ny lag för djurhållning i EU är hotat. Centerpartiets Europaparlamentariker Emma Wiesner har därför tagit initiativ till ett brett upprop i parlamentet för att öka trycket på EU-kommissionen.

– Hundratusentals svenska väljare tog i det senaste Europavalet tydlig ställning för en politik med bättre djurvälfärd. Då måste vi se till att det sker, säger Emma Wiesner.

En ny djurvälfärdslagstiftning i EU har varit på gång ända sedan EU:s stora klimat- och miljöpaket The Green Deal presenterades. Nu kommer dock oroande uppgifter om att EU-kommissionen planerar att antingen stoppa eller urvattna den planerade lagstiftningen, som i praktiken är redo att börja förhandlas med Europaparlamentet. De nya lagarna skulle omfatta djurregler på gård, vid transport, vid slakt och märkning av livsmedel.

– Om lagstiftningen dröjer är det ett gigantiskt svek mot det svenska lantbruket, och mot alla som vill minska användningen av antibiotika. Dessutom är det otroligt olyckligt för svenskt lantbruk om inte konkurrensen jämnas ut i EU, säger Emma Wiesner.

– Kollegor till mig i Europaparlamentet påstår att det är omöjligt att uppfylla de tuffare kraven på djurhållningen, men vi i Sverige vet att det går. Svenska bönder ligger före på många områden, därför måste resten av EU:s bönder måste göra samma jobb, säger Emma Wiesner.

Svenska och europeiska medborgare har länge krävt dessa reformer och nu är det dags att leverera. Centerpartiet kommer att fortsätta försvara det ambitiösa svenska jordbruket, med en klok djurhållning med minimal användning av antibiotika.

– Det första steget är att kraftfullt uppmana kommissionen att inte ge efter för kraven på att urvattna Green Deal och den nya djurvälfärdslagen. Därför har jag tagit initiativ till en skrivelse som nu skickats till ansvarig kommissionär, där vi kräver att lagstiftningen ska läggas fram som planerat, säger Emma Wiesner.