Centerpartiet vill pressa elpriserna i vinter

Under tisdagen höll Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok och ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl en pressträff där man presenterade nya förslag för att sänka Sveriges elpriser och öka energieffektiviseringen. Bland annat föreslår man att pausa den planerade höjningen av elskatten.

- Sverige befinner sig i en allvarlig ekonomisk kris. Oron över en ny vinter med skyhöga elpriser är stor hos svenska folket. Inte minst efter förra vinterns fullständiga haveri från regeringen, med att få åtgärder på plats för att stötta upp krisande hushåll och företag. Regeringen måste agera nu om vi inte ska drabbas av samma situation nu i vinter, säger Muharrem Demirok, partiledare.

Regeringens planerade rekordhöjning av elskatten kommer innebära att en familj i villa kommer behöva betala ungefär 1000 kronor mer i skatt per år och ett litet bageri 5000 kronor mer per år. Centerpartiet föreslår därför att pausa höjningen av elskatten samt att utreda möjligheterna för en långsiktig lägre nivå på elskatten.

-Vi tror på en politik som är proaktiv och som tar höjd för det som kan hända. Svenska folket står inför en oerhört pressad ekonomisk situation, som politiker med rätt lösningar faktiskt kan hjälpa till med, säger Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet.

Utöver förslagen om elskatten har Centerpartiet fler förslag för att få fler att ställa om och investera i energieffektivisering genom ett utvidgat grönt avdrag och klimatkrediter. Det gröna avdraget är på 50 000 kronor och betalas ut direkt till hushållen som ansöker. Klimatkrediten är på 100 000 kronor och är ett statligt garanterat lån med statslåneränta. Båda kan användas av hushåll att göra gröna investeringar i hemmet, såsom installation av värmepump eller solceller.

-Förslagen som presenteras idag kommer att på både kort och lång sikt ge svenska hushåll och företag lägre elpriser. Regeringen har lovat lägre elpriser men kommer nu att höja priserna genom deras chockhöjning av elskatten. Det är viktigt och det är rätt att ge dessa besked redan nu innan den kalla och oförutsägbara vintertiden kommer, säger Muharrem Demirok

CENTERPARTIETS FÖRSLAG:

  • Pausa den planerade höjningen av elskatten
  • Snabbutred elskatten på längre sikt med mål om en permanent lägre elskatt i hela landet
  • Utvidga det gröna avdraget till 50 000 kronor och inför en klimatkredit på 100 000 kronor