Rickard Nordin: ”Regeringen bryr sig inte om energipolitiken”

Under en pressträff på onsdagsförmiddagen kritiserade Centerpartiets och Socialdemokraternas energipolitiska talespersoner Rickard Nordin och Fredrik Olovsson regeringens energipolitiska inriktningsproposition.

– Faktum är att en försenad omställning är en dyrare omställning. Regeringen tjatar om kostnadseffektivitet men gör allt för att försena och fördyra viktiga klimatåtgärder, säger Rickard Nordin.

Energipolitiken är på många sätt hjärtat i vårt samhälle. Den tänder de strålkastare som möjliggör för fotbollslaget att träna sent på kvällen, den ger kraft åt tågen som bär oss från norr till söder och den håller mjölkroboten igång i ladugården så att de svenska lantbrukarna kan ge oss hållbar mat i världsklass.

Centerpartiet och Socialdemokraterna menar att regeringens nya politik faller platt inför de enorma utmaningar som Sverige står inför. När ett enat näringsliv tillsammans med expertmyndigheter pekar ut riktningen verkar Moderaterna kapitulera inför politisk kärnkraftsretorik.

Partierna lämnade på pressträffen ett besked om att de lägger fram en gemensam följdmotion i näringsutskottet och att de är beredda på att göra upp med regeringen i en energiöverenskommelse.

– 2024 är ett allvarligt läge för svensk konkurrenskraft, för hushållen och för klimatomställningen. Nu mer än någonsin behövs trygghet och långsiktiga spelregler. Det erbjuder vi nu regeringen. Bollen är hos dem om de vill prioritera politiskt positionerande eller Sveriges framtid, säger Rickard Nordin.

En försenad elektrifiering försämrar också det svenska och europeiska säkerhetsläget.

– Genom att skapa osäkerhet för ny elproduktion i närtid äventyrar regeringen de investeringar i Sverige som kan ersätta fossil energi, det ökar också Europas fossilberoende om Sverige inte längre kan exportera fossilfri el till grannländerna under kommande år, säger Rickard Nordin.