Centerpartiet presenterar en vårbudget för klimatet

Centerpartiet har på en pressträff idag presenterat partiets vårbudget. En budget som prioriterar klimatet, skolan, jobben och trygghet i hela landet.
– Sverige befinner sig i flera kriser, utsläppen skenar, arbetslösheten ökar, skolor står inför uppsägningar av lärare och kuratorer, samtidigt som det dödliga gängvåldet skördar nya offer. Nu behövs politik som ger långsiktiga lösningar som vänder läget, inte mer av Tidöregeringens kortsiktiga populism, säger Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok.

Huvudnumret i Centerpartiets skuggbudget är klimatet. Partiet gör stora satsningar på att minska utsläppen. Som en del av en folkrörelse för klimatet föreslås bland annat en folkbonus för miljöbilar, för att snarast möjligt göra det lönsamt för hundratusentals hushåll att få möjlighet att införskaffa en miljöbil.

– Vår gröna folkbonus är kraftfull nog att stoppa och vända den utveckling som regeringen skapat med skenande utsläpp från biltrafiken. Den gör det genom att så många som möjligt får möjlighet att byta till miljöbil, med fokus på dem som haft det svårast att göra det., säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl.

Folkbonusen ska ligga på upp till 50 000 kronor per bil, upp till halva försäljningspriset. Den ska gälla nya och begagnade elbilar, laddhybrider, biogasbilar och etanolbilar med ett pris på högst 450 000 kronor. Minst 100 000 hushåll per år ska få den nya folkbonusen. Alla som söker ska kunna få ta del av folkbonusen, men personer skrivna i landsbygdskommuner och med låga inkomster ska prioriteras. Förslaget beräknas kunna minska utsläppen med en miljon ton CO2-utsläpp.

Centerpartiet vill även utreda hur man skulle kunna använda både den svenska koldioxidskatten och EU:s sociala klimatfond som tar intäkterna från den stärkta utsläppshandeln och ger till alla EU-länder inklusive Sverige. Det är pengar som partiet vill använda för att införa en helt ny grön check.

– Den nya gröna checken innebär att hushållen får återbetalning på priset på koldioxid. Den skulle kunna gå att använda för klimatinvesteringar som att exempelvis byggandet av solpaneler, ytterligare finansiering för att byta till en miljöbil, tanka biobränsle eller för att köpa kollektivtrafikkort, säger Emma Wiesner, europaparlamentariker för Centerpartiet.

Utöver satsningar på klimatet, lägger Centerpartiet 2 miljarder kronor i sektorsbidrag till skolan. En satsning som gör att man kan förhindra uppsägningar av skolpersonal runt om i landet. I satsningen prioriteras hotade skolor i utsatta områden och på landsbygden.

– Det här är helt fel tillfälle att försvaga skolan och säga upp tusentals lärare, vilket blir resultatet när Tidöregeringen stryper resurserna. Sverige riskerar att få en generation förlorade ungdomar. Många skolor på landsbygden går på knäna men tuffast är det i de utsatta områdena. Det är ofta barnen som inte får en chans att klara skolan som gängen slår sina klor i och dom barnen måste politiken finnas där för, säger Martin Ådahl.

Även satsningar för att kostnaden för att anställa fanns med idag när budgeten presenterades. Centerpartiet vill halvera arbetsgivaravgifterna på löner under 25 000 kronor i månaden. Dessutom vill man helt ta bort arbetsgivaravgifterna för de5 första anställda. Sverige behöver fler växande företag som skapar tillväxt.

– Vi behöver lägga in en högre växel och satsa på småföretagen, som är motorn i svensk ekonomi och nyckeln för att skapa jobb och bryta utanförskapet. Istället för att höja arbetsgivaravgifterna, som regeringen gjort, borde dessa tvärtom sänkas för att anställa unga och personer låga inkomster. Det är bara så vi kan få tillväxt och jobb igen. Någon måste stå upp för småföretagen och vara deras vän i riksdagen när varken Tidöregeringen eller Socialdemokraterna gör det, avslutar Martin Ådahl.

Läs hela vårbudgeten här , 446.9 kB.