Centerpartiet håller gränsen mot fossilkramarna

Idag presenterade Muharrem Demirok, partiledare och Emma Wiesner, toppkandidat till Europaparlamentet, ett klimatpaket med energifokus. Pressträffen hölls på Gärdet i Stockholm.

Vi ser hur gränser suddas ut och förflyttas varje dag. Det är krig i Europa, Putin kommer allt närmare. Högerauktoritära krafter monterar ner självklara mänskliga rättigheter. Klimatförnekare motarbetar arbetet med att få stopp på utsläpp och klimatförändringar.

- Det behövs ett politiskt ledarskap som sätter ner foten mot allt detta och säger stopp, inte en meter till. När Putins bomber faller över Ukraina, när koldioxidutsläppen ökar och när rasister, homofober och antifeminister vinner mark, krävs det modiga politiker och slagkraftig politik som håller gränsen mot dem som vill rasera vårt fria, öppna och solidariska samhälle, säger Muharrem Demirok.

Centerpartiet håller gränsen – för freden, friheten och klimatet.

- Politik får aldrig vila på gamla meriter, vi måste framåt. Därför presenterar vi idag förslag som tar EU framåt i klimatarbetet och håller gränsen mot fossilkramarna och i förlängningen mot Putin, säger Emma Wiesner.

1. Ett omedelbart stopp för EU-import av ryskt fossilt bränsle
Vi vill se ett omedelbart stopp för all EU-import av ryskt, fossilt bränsle. Importen har redan minskat, sedan kriget startade, vilket är bra, men vi kan inte nöja oss med minskat. Under 2023 kom ändå 15 procent av EU:s fossila gas från Ryssland. Det måste upphöra helt.

2. Stoppa alla subventioner av fossilindustrin
Det ska kosta att släppa ut och vara lönsamt att ställa om. För att detta ska bli verklighet är det är dags att sluta subventionera smutsig industri. Inga europeiska skattebetalares pengar ska gå till fossilindustrin och vi måste säkerställa att vare sig EU:s eller nationella budgetar inte bidrar till sådan finansiering, varken genom direkta eller indirekta fossila subventioner. EU finansierar fortfarande utbyggnaden av gasledningar, delar ut gratis utsläppsrätter och statsstöd delas ut från statliga fickor till fossila bolag. Dessa pengar hade kunnat göra mycket bättre nytta i att stödja utbyggnaden av förnybara energikällor och förstärka energisamarbetet.

3. Det ska kosta att använda fossila råvaror
Idag prissätts utsläpp som uppkommer vid förbränning av fossil energi genom EU:s utsläppshandel, men det finns alltför dåliga incitament för att minska inblandningen av jungfruligt fossilt material i tillverkningen av nya produkter. Det görs ingen skillnad på fossil råvara och produkter som tillverkas av förnybara material. Det här är en missad chans för att så tidigt som möjligt i värdekedjan ge incitament till att fasa ut fossilt innehåll i varor och produkter. Därför vill vi se att jungfruligt fossilt material som sätts på den inre marknaden prissätts.

4. Förbjud fossil energiproduktion i EU från 2035
Vi vill se ett stopp för fossil energiproduktion i EU 2035. Samtliga nya industrianläggningar som byggs ska drivas av hållbara bränslen. Tre fjärdedelar av EU:s totala utsläpp kommer från energisektorn och över 70 procent av Europas energi är fortfarande fossil. Det måste förändras.