Håll gränsen för Östersjön

I samband med att Centerpartiets valstuga i Stockholms invigdes så presenterade Muharrem Demirok, partiledare och Emma Wiesner, toppkandidat, nya förslag för att rädda Östersjön.

- Vi går till val på att hålla gränsen – för freden, friheten och klimatet. Den gränsen måste också hållas till sjöss, mot Putin och mot de som just nu dränerar vårt hav på fisk, säger Muharrem Demirok.

Centerpartiet vill stoppa all import av rysk fisk och fiskeriprodukter. En stor del av den torsk som används i exempelvis fiskpinnar kommer fortfarande från ryska vatten.

- När man som konsument går i mataffären ska man inte behöva lusläsa varenda förpackning för att säkerställa att man inte köper någon rysk fisk, säger Demirok.

Östersjön är ett av världens mest förorenade hav och situationen för fiskebeståndet är akut. Centerpartiet kräver därför ett undantagstillstånd för Östersjön med ett totalförbud av storskaligt fiske av sill och strömming samt ett generellt förbud mot bottentrålning.

- Det här valet kommer avgöra Östersjöns framtid. Det är bokstavligen talat livsviktigt. Vi måste hålla gränsen mot både Ryssland och miljöförstörarna, säger Emma Wiesner.

Centerpartiets förslag för att rädda Östersjön

  • Stoppa all import av rysk fisk och ryska fiskeriprodukter.
  • Agera mot den ryska skuggflottan som rundar sanktioner och innebär en stor risk för miljön.
  • Förbjud allt storskaligt fiske av sill och strömming i Östersjön för att kunna värna om det småskaliga och kustnära fisket.
  • Stoppa bottentrålning generellt för att ge ekosystemen på botten av Östersjön en chans att återhämta sig.

I denna rapport kan du läsa mer om förslagen. , 1.1 MB.