Centerpartiet och Zelenskyjs parti Sluha Narodu skriver deklaration som systerpartier

Bild

Idag välkomnar Centerpartiet Volodymyr Zelenskyjs parti Sluha Narodu till Sverige. I samband med detta undertecknades en gemensam deklaration mellan partierna som manifesterar relationen som systerpartier.

– Vi kommer aldrig svika Ukraina eller våra liberala systerpartier i Europa. Vi kommer driva på stenhårt för att Ukraina ska kunna gå med i EU och att Sluha Narodu då kan bli medlemmar i vår partigrupp Renew Europe, säger Muharrem Demirok, partiledare för Centerpartiet.

I avsiktsförklaringen står det att partierna kommer fördjupa sitt samarbete både organisatoriskt och politiskt. Partierna kommer också fortsatt att driva på för ökat stöd till Ukraina och hårdare sanktioner mot Ryssland.

– Här kan vi i Centerpartiet erbjuda vårt konkreta stöd för att hjälpa Sluha Narodu bli en ännu större del av den europeiska liberala familjen. Vi har också mycket att lära – inte minst behöver vi veta att de förslag vi lägger fram om stöd till Ukraina fyller ett verkligt behov, säger Emma Wiesner, Europaparlamentariker och Centerpartiets toppnamn i EU-valet.

I samband med pressträffen lyftes särskilt kravet på att de ryska tillgångar som finns frysta i Europa ska skickas till Ukraina. Totalt rör det sig om 300 miljarder euro som EU och G7-länderna har fryst. Nyligen beslutade EU att skicka avkastningen från dessa tillgångar till Ukraina, vilket Centerpartiet menar inte räcker.

– Det här skulle ändra balansen i kriget och göra skillnad för Ukrainas försvarsförmåga, möjlighet att upprätthålla basala samhällsfunktioner, och för landets återuppbyggnad. Tyvärr är regeringens position i den här frågan är väldigt otydlig. Vi har inte tid att svaja i den här frågan samtidigt som Ukraina har brist på ammunition och gör allt man kan för att hålla sina försvarslinjer, säger Muharrem Demirok.

Läs hela deklarationen här , 77.7 kB..