Valfeber vid Columbia Heights

"Andra morgonen här och evenemanget har officiellt öppnats vid en mottagning på "The Capitol Hill Club" som är Republikanernas mötesplats nära kongressen. Dit råddes vi att resa med Lyft - en variant på Über. Intresssant men lite bökigt. Med det så börjar lördagen med att hela gruppen om 150-200 personer lastar i bussar som tar oss till Philadephia i Pennsylvania. Där hålls ett kampanjmöte för Clinton med artisten Katy Perry som dragplåster. Jag som "doserar" Trump i hemlighet via nyhetskanalen Fox News noterar att även det faktum att Hillary attraherar artisteliten vid sina möten, är något Donald Trump utnyttjar. Han säger att han möter en större och mer entusiastisk publik som kommer bara för att lyssna till honom.

Det är svårt att begripa systemet där en enskild mediekanal så öppet hyllar den ene kandidaten och dissar den andre.

Vår lilla grupp valde efter lunchtid igår att ta tunnelbanan till ett område som heter Columbia Heights, en bit norrut. Där fanns en vallokal som höll öppet för förtidsröstare. Hela Washington är ett område där man stöttar Clinton och känslan är att alla dem som stod där i kö ett par timmar gr det för att rösta på henne. "I'm with her" är den slogan som ska föra henne till posten som Amerikas första kvinnliga president och för dem som gillar henne fungerar det säkert. Det finns andra kandidater än de båda huvudmotståndarna. Hur många röster de får och hur många som avstår från att nyttja sin rätt att rösta kan avgöra valet i de delstater som är jämna. Man kan fundera över varför det kändes så viktigt att rösta här där man redan nu vågar påstå att det blir Hillary som tar hem elektorerna.

Det är ju flera andra val man har möjlighet att rösta i och utanför vallokalen var det enskilda kandidater till dessa som syntes. Jag fick möjlighet att prata med Frank som kampanjade för sig själv till ett oarvoderat uppdrag i en lokal rådgivande styrelse för Columbia Heights bortemot 10.000 invånare. En trevlig kille som ville göra en personlig insats och jobba för det han tycker är viktigt - att ge ungdomar värderingar som gör att de tar ansvar för varann och det som är gemensamt (Values talas det mycket om här).

Samtalen med honom och kvinnan som samlade in namn för rätten till abort gav mycket värdefull information om vilka drivkrafter som finns att engagera sig i närsamhället, att bli frivillig och ställa upp på att med en lista adresser i handen gå runt i området och knacka dörr, eller att ta ledigt från jobbet och stå två timmar i en lång kö,  trots att man har svårt att gå, har ungar runtomkring som väntar, eller egentligen inte har tid, bara för att avlägga sin röst fyra dagar före den egentliga valdagen.

Jag avslutar inlägget med några bilder på Frank och valbudskapen utanför vallokalen i Columbia Hegihts.

I´m with Her

Ola