Enkla jobb - Jobb utan utbildning

Enkla jobb innebär att arbetet inte kräver någon utbildning utöver grundskolenivå. Det betyder att yrkena inte har några krav på yrkesutbildning, eller att kraven på utbildning är låga.

Sverige riskerar att klyvas mellan de som har ett jobb och de som inte har ett jobb. Och tröskeln in på arbetsmarknaden är hög. Därför vill vi göra särskilda satsningar på enkla jobb, för dem som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Inom några år kommer fyra av fem arbetslösa tillhöra vad som kallas för utsatta grupper, till exempel unga, nyanlända och funktionsnedsatta. Enligt regeringens egna beräkningar riskerar uppåt en miljon människor leva i utanförskap inom några år. Centerpartiet vill minska klyftan mellan de som har ett jobb, och de som är arbetslösa. Därför har vi föreslagit ett ingångsavdrag. Vi vill alltså:

  • Ta bort arbetsgivaravgiften helt under de första två åren för till exempel nyanlända, ungdomar, eller långtidsarbetslösa som aldrig haft något jobb.
  • Ingångsavdraget skulle gälla de första 16 000 kronorna på månadslönen. Genom att göra på det här sättet får de personer som behöver avdraget bäst avdraget.
  • Vi vill också helt ta bort arbetsgivaravgiften för ungdomar under 18 år. På så sätt får ungdomar möjlighet att jobba extra utan att ingångsavdraget påverkas.

Här hittar du de jobb som enligt SCBs svenska ISCO08 klassificering (SSYK) definieras som enkla jobb:

Städare
Övrig hemservicepersonal m.fl.
Bilrekonditionerare, fönsterputsare och övriga rengöringsarbetare
Bärplockare och plantörer m.fl.
Grovarbetare inom bygg och anläggning
Handpaketerare och andra fabriksarbetare
Hamnarbetare
Ramppersonal, flyttkarlar och varupåfyllare m.fl.
Pizzabagare m.fl.
Restaurang-och köksbiträden m.fl.
Kafé-och konditoribiträden
Torg-och marknadsförsäljare
Renhållnings-och återvinningsarbetare
Reklamutdelare och tidningsdistributörer
Vaktmästare m.fl.

Läs rapporten från WSP:
Rapport om rörlighet , 460 kB.

Läs mer
Läs Centerpartiets rapport , 192 kB.

Bli medlem i Centerpartiet

Om alla som röstar på Centerpartiet rekryterar en person till, får vi dubbelt så mycket att säga till om i svensk politik. Om vi hjälps åt behövs det inte mycket för att öka vårt inflytande med 100 procent.