16 oktober 2016/Rolf Jönsson, Bostäder i Kyrkhult

Vi var ca 70 personer som kom till mötet i Kyrkhults FH som Socialdemokraterna inbjudit till. Anledningen var att diskutera det utbredda missnöjet med att det inte finns några lediga lägenheter för varken unga eller gamla i Kyrkhult.

Där fanns hela den socialdemokratiska makten företrädd, två kommunalråd (s), ordföranden i utbildningsnämnden (s), Olofströmshus ordförande (s) och ett antal ytterligare s-företrädare.

Frågorna var många och tydliga krav på fler bostäder ställdes. Man framförde att det brister i framförhållning och ville få marklägenheter byggda i samhället.

Svaret från Sara Rudolfsson, Kjell-Åke Karlsson m.fl. blev att skriv på de här intresseanmälningarna så vi vet att vi får dem uthyrda så kan vi bygga. Det är ju detta som skapar osäkerhet och oro. Man kan inte förvänta sig att gamla människor ska förbinda sig till vissa boendeformer eller platser eftersom de lever med osäkerhet kring hur deras situation kan se ut när bostaden är klar två-tre år senare.

Nu är det ju så att sådana här inbjudningar har gjorts tidigare men inte lett någon vart så därför finns problemet just nu. Socialdemokraterna styr ju med egen majoritet så de kan inte skylla på någon annan.

I mars 2014 beslöt en enig socialnämnd att Garvaregården ska byggas ut och vi från Centerpartiet förväntade oss det skulle ske, säkert många andra också. Då hade vi haft boendena klara nu för de som fått andra behov och i varje fall några lediga villor funnits att tillgå. Med den åldersstruktur som finns i hela Olofström är det lätt att räkna ut att ytterligare boende för äldre kommer behövas.

Det som Socialdemokraterna gjort är att skjuta byggstarten på framtiden och först nu i vinter eller vår startar man och bygget ska vara klart våren-sommaren 2018. Alltså fyra år!! efter första beslutet togs. Men nu blir det ju valfläsk ytterligare ett val.

Problemet är att Socialdemokraterna kräver både hängslen och livrem för att göra något i Kyrkhult men i centrala Olofström riskar man t.o.m att bygga i mögelskadade Holjegården.

Rolf Jönsson
Gruppledare Centerpartiet