Blekinge
Centerpartiet lokalt
  • / Nyheter
  • / 2018 års miljöpris till Lyckå Bigårdar!

2018 års miljöpris till Lyckå Bigårdar!

Centerpartiet Blekinges Miljöpris tilldelas 2018 till Lyckå Bigårdar med motiveringen:

”För sin drivkraft och entreprenörsanda som i högsta grad bidrar till en levande landsbygd och biologisk mångfald. Richard Johansson står för ett hållbart tänkande genom att sprida kunskap och medvetenhet om vad bin och deras pollineringsarbete gör för oss och naturen. Seriös aktör i avelsarbetet för produktiva och friska bin samt drottningsodling och försäljning av avläggare!”

 

En solig måndag bar färden upp till Ledja och Lyckå Bigårdars anläggning för honungsproduktion för att överlämna Centerpartiet Blekinges miljöpris för 2018 till Lyckå Bigårdar. Vi möttes av en strålande glad Richard Johansson som visade oss runt i anläggningen.

Richard började med biodling i liten skala redan i början av 2000 talet vid sidan av ordinarie arbete. Hobbyn växte allt mer och företaget Lyckå Bigårdar bildades 2012. Numera arbetar Richard heltid med sitt företag bestående av ett trettiotal bigårdar med 10-20 kupor per bigård och ca 80 000 bin per kupa. Dessa håller Richard fullt sysselsatt under sommaren och under vintertid kompletteras verksamheten med kurser, avel, försäljning av bin och andra projekt. Utökning planeras och därmed blir det också aktuellt med säsongsanställda (förutom bina förstås.)

Intresset för bin och biodling växer och närvaron av bin är en riktig win/win lösning för både biodlare och jordbrukare som kan öka sin skörd med upp till 15 % med hjälp av en näraliggande bigård. Bina verkar dessutom positivt på den biologiska mångfalden till glädje för oss alla. För en burk honung krävs 5 miljoner blommor så det blir många resor för bina innan vi kan njuta av den.

Idag är de flesta biodlarna relativt små med mycket manuell hantering av honungsproduktionen men Lyckå Bigårdar har idag en av två anläggningar i Blekinge för en mer automatiserad hantering, en så kallad ”slunglina”.

Vi önskar nu Richard lycka till med framtida planer men kan inte låta bli att ställa frågan: Hur ofta blir du stucken?  ”4-5 stick per säsong” svarar Richard med ett skratt och det kan det vara värt tycker vi!