När avfallet blir till guld

Efter vårens bolagsstämmor för Falu Energi och Vatten AB (FEV) och Falu Elnät AB så går jag in på mitt andra år som ordförande i bolagen. Bolag som levererar flertalet produkter med direkt miljö- och samhällsnytta. Som skyddar vårt dricksvatten, bidrar till att minska effektbristen i elnäten, levererar förnybar el och som med stadsnätet bidrar till en större och smartare kommun.

Men idag tänkte jag ägna lite tid till att reflektera lite kring återvinning av det vi lite slarvigt kallar sopor. FEV tar stort ansvar för att hjälpa sina kunder att omvandla ”sopor” till råvaror och materialsom kan användas i värdekedjan, igen och igen. Bidraget till cirkulär ekonomi.

450 kg, så mycket avfall genererar vi Falubor per person och år. Vi är inte värst, men det är mycket! Kan vi inte göra saker för att minska detta då? Jomen såklart, men det kräver att vi börjar leva lite annorlunda.

Du har säkert hört talas om avfallstrappan någon gång?

Avfallstrappan. (1. Förebygga 2. Återanvända 3. Materialåtervinna 4. Energiåtervinna 5. Deponera)

Klicka här för att läsa mer om avfallstrappan på energiforetagen.se

Den är ett väldigt enkelt hjälpmedel för oss konsumenter att göra rätt. Det handlar i princip att tänkatill innan du kastar någonting. Måste något kastas, så gäller det att kasta på rätt ställe. Ditt brännbara restavfall ger visserligen energi då det eldas. Men i ädlare former får det högre värde, både för miljö och ekonomi. Till exempel genom att sortera och återvinna förpackningar och annat material. Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) ansvarar för återvinningsstationerna runtom i kommunen, och ser till att dina förpackningar blir till nya möbler, motordelar eller nya förpackningar.

Ännu bättre är det om vi kan återbruka och återanvända. Istället för att kasta så lämnar vi in det vi inte längre ska ha kvar till Återbruket eller säljer det på Blocket så att någon annan kan få nytta av våra gamla prylar. Men trots allt, det bästa sättet att spara på vårt jordklot är att tänka till innan vi köper nytt. Ställ dig frågan om du verkligen måste köpa nytt eller du skulle kunna lösa det på annat sätt. Att köpa begagnat, låna, hyra eller dela med grannen kan vara ett mycket bättre sätt. Borrmaskinen är en klassiker att jämföra med hur länge man använder maskiner som man äger. I snitt används den 15 minuter, och därefter ligger den på hyllan! Tänk om vi kunde öka användandet 5 gånger så mycket mer, dvs 1 timme och 15 minuter istället. Det är fortfarande inte mycket men gör vi lika med alla våra maskiner så blir utväxlingen enorm!

”Allting brinner!”, har du hört någon säga så tidigare? Visst är det så, men på bekostnad av vårt klimat och vår miljö. Det brännbara restavfallet från våra hushåll körs till Borlänge Energi ABs kraftvärmeverk där det eldas och blir till el och fjärrvärme. I Sverige har vi ett bra sätt att på detta vis ta hand om avfallet. Många andra länder ser med avund på denna lösning. Förbränningen är inte smutsig. Flera effektiva reningssteg passeras och när röken väl når skorstenen så är det i princip bara vattenånga. Föroreningar och farliga ämnen fastnar i filter som omhändertas.

Men vi behöver inse att vi inte kan låta värdefulla råvaror gå upp i rök. Det finns bättre sätt att producera el, som dessutom är förnybar. Vi måste spara mer på jordens resurser och använda mer återvunnet material istället för att ständigt plocka upp nya råvaror.

För vi behöver råvaror. Vi behöver metaller av många olika slag. Jag hörde på radion härom veckan hur man i jakten på mineraler och metaller arbetar vidare för att öppna gruvor på havsbotten längs Norges kust. En för mig hisnande och illavarslande tanke att vi beger oss in i de känsliga marina ekosystemen!

Det finns undersökningar som säger att fler än 80 % av svenskarna har en gammal mobiltelefon hemma som inte lämnats in till återvinning. Jag gjorde själv en koll, och vi har i vårt hushåll på 4 personer, 6 st gamla uttjänta mobiltelefoner liggandes hemma i en låda! Av bekvämlighet och osäkerhet tror jag. Jag har inte vetat vad som händer med min gamla mobil när jag lämnar in den. Och visst har jag tänkt att den gamla mobilen kan vara bra att ha, ifall någon behöver den. Hm, nja, jag kommer knappast använda något av dessa gamla lik, det får jag erkänna! Eller vad tror du om min gamla Nokia E51, eller gubbens Sony Ericsson K750i? Nej, dags att lämna in de gamla mobilerna och rädda haven! Allt är dock inte nattsvart. Bara en sådan sak att svenskarna är bäst i världen på att lämna in och återvinna elektronikavfall! Och att Sverige tar hand om hälften av Europas elektronikavfall! Det är ju superbra, och det ska vi fortsätta vara bra på!

Tycker du att det är svårt att sortera? Då vill jag ge dig ett tips. Använd Sorteringsguiden på Dalaavfall.se.

Klicka här för att komma till Sorteringsguiden

Den kommer att göra sorteringen både lättare och riktigt intressant faktiskt. I tider med Corona så har många fått inspiration till att städa ur sina förråd. Det är en befriande känsla när man äntligen får tid till att få mer utrymme och ordning! Men tänk då på detta nästa gång du åker till Återvinningscentralen med fulla lass: Ta dej tid, sortera och tänk till. Du kan göra en stor insats för vår framtid, för vårt jordklot, för våra barn och barnbarn. Det du har lassat in i bilen är inte skräp, det är värdefullt material som kan göra stor skillnad!

Så, detta var en djupdykning i ett av de många produktområdena som Falu Energi och Vatten har att hantera. Det finns så mycket annat intressant att berätta, men jag ber att få återkomma.

/Jenny Drugge
Ordförande för Falu energi och vatten AB