Så blir det fler hästföretag

Karin Örjes (C), Borlänge och Peter Helander (C), riksdagsman från Mora delar ut pris till hästen Feria de Mayo, körsven Kenneth Haugstad och ägaren Susanne Stenlund från Hedemora som vann Centerpartiets lopp på Rommetravet i fredags.

 

- Hästen har en viktig betydelse för samhällsekonomin. Hästnäringen har cirka 30 000 helårsanställda och det skulle kunna bli många fler, säger Peter Helander (C), riksdagsman från Mora.

Många hästföretagare har idag ett tufft jobb med den dagliga verksamheten, och cirka 23 procent säger sig uppleva ett behov av fler medarbetare. Samtidigt är många unga ivriga att få in foten på arbetsmarknaden.

Det är småföretagen som är våra jobbskapare. Utan dem stannar Sverige. Men för att de ska kunna skapa nya jobb behövs enklare regler som fokuserar mer på tillväxt och mindre på krångel. Det behöver bli billigare att anställa och mer rörlighet på arbetsmarknaden.

- Då tror vi att fler vågar byta jobb och fler, inte minst unga, får ett jobb att gå till, säger Karin Örjes (C), Borlänge. I fredags på Rommetravet träffade vi många inom hästnäringen som har samma uppfattning, fortsätter Karin Örjes.

Därför vill Centerpartiet göra det enklare att starta och driva företag, att det ska vara lättare för unga att få sitt första jobb och låta fler förmedla de lediga jobben. Centerpartiet vill dessutom göra om LAS så att kompetensen och inte anställningstid blir det viktiga samt att grundregeln blir att nyanställda får arbeta från dag ett i Sverige.

- Vi vill verka för en stark landsbygd med växande företag och öppna landskap. Hästnäringen har en stor betydelse i vårt län och näringen skulle kunna växa. Det är en faktor som gör att många människor ska kunna bo, arbeta och trivas utanför storstäderna, avslutar Peter Helander.

I media

Dalabygden