Peter Hultqvist och Socialdemokraterna svek Dalarna

Sofia Jarl, toppkandidat landstingvalet och Peter Helander, riksdagsledamot

Sofia Jarl (C), förstanamn på landstings-/regionlistan och Peter Helander (C), riksdagsledamot från Dalarna är kritiska till regeringens fördelning av pengarna i den nationella infrastrukturplanen.


Regeringen har presenterat infrastrukturplanen för 2018 – 2029.
Där finns knappt några satsningar på Dalarna och Dalabanan. Situationen har blivit allvarligt för vårt län.
Bakom regeringens beslut står försvarsministern och Dalarnas Socialdemokratiska ledare Peter Hultqvist. Trots alla sina vallöften och krav på tidigare regeringar håller han helt tyst om Dalabanan. Har han blivit överkörd av regeringen i den här frågan?

I flera år attackerade Hultqvist, självsäkert och offensivt, alliansregeringen när det gällde Dalabanan. Några exempel på utspel från Peter Hultqvist:

10 november 2006
”Det krävs en satsning på mellan 1,5 och 5 miljarder kronor.”
(Riksdagens allmänpolitiska debatt)

6 september 2010
”Det har tagit alldeles för lång tid att få till den här satsningen, nu vill vi socialdemokrater att tågresan till Stockholm kortas från dagens två timmar och åtta minuter till en timme och fyrtio minuter” (Intervju i Svt)

6 januari 2014 i en DT-intervju:
”De som har ett seriöst intresse av Dalabanan måste stöta på regeringen. Jag hoppas att alla krafter följer upp det här. Ytterst blir detta ett politiskt ansvar.” (
Kommentar i DT i samband med att han krävde besked om Dalabanan av
infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd)

10 april 2014 ”Det saknas 350 miljoner. Regeringen sviker nu Dalarna. De står i fortsatt skuld till länet och övriga längs Dalabanan! Så här får en regering inte agera!”
(Han kommenterar regeringen i nationella transportplanen perioden fram till 2025)

Vid ett annat tillfälle sa han:
”Det här är ett bevis för regeringens misslyckade politik gällande infrastruktur. Jag har sagt det förut och jag säger det igen, det finns en tydlig Stockholmsfixering i hur den borgerliga alliansen styr Sverige!”

Peter Hultqvist och hans socialdemokrater har lovat ökade satsningar på dalabanan om dalfolket bidrog till att rösta fram en socialdemokratisk regering.

I en debattartikel från den 17 juli 2014 skrev riksdagsledamöterna Anders Ygeman (S) då ordförande i trafikutskottet och Roza Güclü Hedin (S) från Falun:

”I valet i september är det du som kan rösta på Socialdemokraterna för både fler jobb och tåg som går i tid.”

Nu har S-ledda regeringen presenterat sin infrastrukturplan och här noterar vi att den socialdemokratiska riksdagsledamöter har svikit Dalarna.

Vi konstaterar att Hultqvist har pratat mycket, men hållit lite. Notera att han faktiskt sitter i regeringen. Eller är det så illa att han blivit totalt överkörd av sina regeringskollegor? I så fall är det ytterligare ett bevis på att vi inte kan lita på Dalarnas socialdemokratiska riksdagskandidater inför valet? De har ju inget inflytande i sitt parti.

Regeringens infrastrukturplan gör en tydlig prioritering där allt mer resurser koncentreras till storstäderna, på bekostnad av landsbygden.

Om infrastrukturanslaget skulle fördelas utifrån befolkning skulle satsningar motsvarande 19 miljarder tillfalla Dalarna. Men Dalarna uppskattas få bara drygt 4 miljarder kronor för investeringar, drift och underhåll och till länsplanen. Detta motsvarar 0,62 % procent av totala infrastrukturplanen. Om vi jämför med vad länet borde tilldelats om man utgår från befolkningsstorlek så handlar det om över 19 miljarder!

Centerpartiet är frågande till att regeringen satsar pengar på höghastighetsbanor i den nu fastställa infrastrukturplanen. Det innebär att andra angelägna objekt runt om i Sverige slås ut. Vår hållning är att låna upp det kapital som behövs för att så snabbt som möjligt bygga höghastighetsbanorna och Norrbotniabanan. Påverkan i gällande plan blir betydligt lägre och nya banor kommer på plats snabbare.

Dalarna är Sveriges fjärde största besökslän och ett av landets större exportlän. Ändå fortsätter Dalarna att år efter år hamna i strykklass. Detta är inte försvarbart!

De investeringar som nu föreslås i den Nationella planen är inget annat än ett stort svek från Socialdemokraterna i Dalarna! Dalarna förtjänar bättre!

I media: