Dalarnas Gnosjö - en liten men ihärdig bygd!

Jag minns det som igår. På bästa sändningstid gick deltagare i TV-programmet En klassiker (2014) genom Vansbro samhälle mot start i Vansbrosimningen: ”Jag kommer aldrig tillbaka till Vansbro! Jag tror att begravningsbyrån i den här hålan är en guldgruva!” Det var stark betoning på ”aldrig” och ”håla”. Rullgardinen drogs ner. Vilken marknadsföring. Jag fortsatte att titta, lätt tilltufsad.

I den här hålan (vår fina kommun) när en vanlig sommar Vansbrosimningen går av stapeln, levereras något som är unikt. Jag vill sätta fingret på ”det”. Det är känslor. Tävlingen äger rum i en arena som är opåverkbar. Älvens förutsättningar kan variera: temperatur, väder och mer eller mindre strömmar.

Några saker kan skrämma en ovan simmare: vattnet är mörkt, man når inte botten och eventuell trängsel. Här kommer alla fantastiska funktionärer in (medborgare i olika åldrar). Många ögon följer varje simtag, uppmuntrar och ingriper för varje deltagares bästa. Med sin förmåga att förmedla trygghet utplaceras de längs hela banans sträckning. Från start till mål flyter tusentals känslor av olika slag. För varje glad simmare är funktionärerna medskapare till en positiv bild av Vansbro.

Här finns mer än begravningsbyråer. I Dalarnas minsta kommun finns en unik bredd av branscher i näringslivet och Vansbro kommun har vid något tillfälle omnämnts som Dalarnas ”Gnosjö”. Det finns en anda som är speciell. Här finns många modiga människor. För att starta något krävs drivkraft och mod, för överlevnad behövs uthållighet och glädje. Mats Qvarfot och Einar Anselius (Vansbrosimningens grundare) kunde inte förutspå resultatet av den idé de satte i verket för 70 år sedan, men de hade tillräckligt stort mod och stark tro för att förverkliga sin plan. Den bidrar till en bättre folkhälsa, som möjliggörare för föreningslivet och främjar näringslivet (turistekonomiskt).

Sändningen går mot sitt slut. ”Innan tävlingen drev jag lite, Vad är det här för håla? Folket här är fantastiska, särskilt under loppet, alla hejade hela vägen! Efteråt frågade de hur det gick och var trevliga. Jag har bara bra att säga om Vansbro!”. Allt var förlåtet. Vilken fantastisk spegling av en liten men ihärdig byggd som håller än! Vi kommer igen nästa år.

/Stina Munters, kommunalråd (C), Vansbro kommun

Läs Stinas ledare i Dalabygden genom att klicka här.