Psykologisk Behandling via videosamtal bra stöd vid oro, ångest och stress

Över 90 procent känner sig hjälpta av de psykologiska behandlingsinsatser de fått via videosamtal i Region Dalarnas app Min Vård.
–Det ska vara enkelt att söka hjälp och tack vare vår satsning på psykologbehandling via vår egen app ser vi nu att möjligheten till snabb hjälp utan att man behöver lämna sitt hem gett fint resultat, säger vårt regionråd Sofia Jarl.

Sedan hösten 2020 har det gått att få psykologisk behandling i appen Min Vård. E-tjänsten vänder sig till vuxna personer, 18 år eller äldre, för bedömning, rådgivning och psykologisk behandling. Det kan handla om nedstämdhet, depression, stressrelaterad ohälsa, oro, ångest eller sömnsvårigheter.

– Fördelarna med en e-tjänst är att patienten kan befinna sig på valfri geografisk plats, slipper res- och väntetider. Det här innebär en förbättrad tillgänglighet och underlättar så klart för dem som inte bor i en tätort med närhet till en fysisk vårdcentral, säger Sofia Jarl.

 

Under våren 2021 fick patienter efter sitt videobesök frivilligt bedöma e-tjänsten genom att svara på frågan: ”Är du nöjd med ditt videobesök?”. Betygetsnittet blev 3,9 av 4 möjliga.

 

Av de patienter som under det första året svarade på frågan: ”Jämfört med ditt första besök hos behandlaren, hur har ditt mående förändrats?” så svarade 93 procent av patienterna inför sista videobesök att måendet förbättrats. Hela 74 procent av patienterna svarade att de var ”mycket förbättrade” eller ”väldigt mycket förbättrade”.

 

Appen Min Vård har i likhet med övrig primärvård i uppdrag att arbeta hälsofrämjande och förebyggande.

– Personer med en begynnande psykisk ohälsa behöver verkligen uppmuntras att söka hjälp i tidigt skede för att förebygga allvarligare ohälsa och sjukskrivning. Att kunna söka den hjälpen digitalt när man känner oro, ångest och stress tror jag underlättar då man slipper resa iväg och kan söka kontakt från den plats man känner sig som mest trygg, avslutar Sofia.

Så går det till om du behöver hjälp

  • Ladda ner appen Min Vård. Ange Min Vård Online som mottagning. Klicka på Välj tid. Klicka på Psykologisk behandling och rådgivning. Boka in ett besök genom att välja den tid som passar bäst.
  • Besöken är på 25 minuter. Ibland påbörjas behandlingen redan under det första samtalet men ibland behövs ytterligare ett par besök innan behandlingen startar.
  • Under de första samtalen görs en bedömning och om det är aktuellt med psykologisk behandling tas en behandlingsplan. Om Min Vård inte är rätt vårdnivå så hjälps personen vidare.
  • En behandlingskontakt är avgränsad och sträcker sin mellan en till tre månader utifrån behov. Behandlingsmetoden är främst KBT, kognitiv beteendeterapi, vilket innebär fokus på beteendeförändringar.
  • De flesta behandlingar kompletteras med ett textmaterial som patienten läser och arbetar med på egen hand mellan besöken. När patienten mår bättre görs en vidmakthållandeplan och behandlingen avslutas, men vid behov kan patienten höra av sig på nytt. Om patienten inte har blivit förbättrad i sin problematik så hjälps patienten vidare till andra vårdinsatser.