Ny ungdomshälsa under uppbyggnad i Mora - för norra dalarnas bästa!

Det renoveras och byggs om, vid Mora familjecentral. Där ska nämligen en ny ungdomshälsa formas och bland annat ska Ungdomsmottagningen flytta in.

- Det känns glädjande för såväl personalen som våra medborgare att barn och unga snart kan följas hela vägen upp till 25-årsåldern på ett och samma ställe, säger Anna Hed, kandidat till regionvalet och Kommunstyrelsens ordförande i Mora kommun.

Denna nya ungdomshälsa är ett samarbete mellan region och kommun.

- Eftersom ungdomar rör sig över kommungränserna och till exempel läser på gymnasiet i grannkommunen så berörs samtliga tre kommuner i norra Dalarna av satsningen, säger Mikael Thalin, kommunalrådskandidat och Kommunstyrelsens ordförande i Orsa kommun.

Älvdalens kommun brottas med stora avstånd mellan olika instanser där unga kan söka hjälp. Det blir otydligt vad som finns och hur kontakten ska ske. Centerpartiets förstekandidat i Älvdalens kommun, Torbjörn Zachrisson, vill därför gärna se en komplettering med en ambulerande verksamhet som kan söka upp ungdomarna.

Den så kallade LUPP-undersökningen, som regelbundet kartlägger ungas liv och hälsa, visade vid senaste undersökningen att det framförallt är unga män som väljer att avsluta sina liv. Den visade även en tendens att unga mår allt sämre och ökade tendenser till kränkningar. Den samlade politikerskaran vill nu fokusera på att skapa förutsättningar för Dalarnas barn och unga att må bra, och att rädda liv.

– Vi fokuserar på nolltolerans mot mobbing framöver och har gett ett tydligt uppdrag till förvaltningen om detta. Vi har hela tiden också en dialog med de unga i skolan, säger Mikael.

Genom denna satsning på en ungdomshälsa i Mora hoppas man att tidigare kunna fånga upp ungdomar från norra Dalarna som behöver hjälp och på så sätt även avlasta barn- och ungdomspsykiatrin, dit köerna varit långa.

– Dalarnas unga måste få hjälp långt tidigare, så att man inte behöver söka specialistpsykiatri och går det att flytta in redan innan årsskiftet i dessa nya lokaler så har vi lyckats bra, men annars ska det vara klart i början av nästa år, säger Sofia Jarl (C), regionråd i Dalarna.

Byggarbetet pågår alltså just nu i lokalerna, dit befintliga verksamheter ska flyttas inom kort.

Läs gärna artikeln i Mora tidning genom att klicka här

(Öppen för prenumeranter)