Nu kan du ta del av den senaste forskningen inom tandvård nära dig!

Är du nyfiken på den senaste forskningen inom tandvård? Folktandvården Dalarna bjuder nu, tillsammans med några av länets bibliotek, in till en utställning där tandvårdspersonal presenterar sina senaste forskning- och utvecklingsprojekt.

- Det är forskning och utveckling som leder fram till nya rutiner, utvärdering av arbetssätt och bättre sätt att behandla patienter, säger Göte Persson, Tandvårdsnämndens ordförande.

Posterutställningen pågår under vecka 41-43 och syftet är att berätta om ny kunskap inom tandvårdsområdet och hur Folktandvården arbetar för att ständigt förbättra vårdkvalitén. Besökare kan bland annat läsa om hur smärtan efter en operation av visdomständer kan minskas, hur muncancer kan identifieras tidigare, samt vad Folktandvården kan göra för att förbättra barns munhälsa.

Målet med Folktandvården Dalarnas forskning- och utvecklingsarbete är att stimulera och stödja forskning inom tandvård och att utveckla medarbetarnas vetenskapliga kompetens.

– Folktandvården Dalarna arbetar ständigt med förbättringar för att nå hög kvalitet på tandvården och att kunna erbjuda en jämlik tandvård och forskningen är väldigt viktig för att utveckla framtidens tandvård och folkhälsoarbete, säger Göte Persson.

Forskning med fokus på patienten

Forskningsarbetet inom Folktandvården Dalarna sker genom olika kliniknära forsknings- och utvecklingsprojekt.

Forskning och utveckling utgår från Region Dalarnas forskningsstrategi; patientnyttan i fokus och en uttalad hälsoinriktning. Forskningen inom tandvård samarbetar med Centrum för klinisk forskning i Dalarna.

Utställningen pågår vecka 41-43 och besökare kommer varken att få konkreta munvårdstips eller patientråd, däremot förhoppningsvis en ökad nyfikenhet på tandvård och en inblick i hur tandvården arbetar för att ge tandvård av hög kvalitet.

Utställningen kommer finnas på följande bibliotek:

Vecka 41:

Gagnef bibliotek
Hedemora stadsbibliotek
Mora bibliotek
Smedjebackens bibliotek

Vecka 42:

Ludvika bibliotek
Säters bibliotek
Vansbro bibliotek

Vecka 43:

Leksands bibliotek

Vecka 42-43:

Falu lasarettsbibliotek