Faraah Fikar: Med Elisabeth Örn (c)

Näst ut i vår intervjuserie är Elisabeth Örn som jag träffade vid hennes fikabord utanför "Elsas textil & inredning" i Högsäter.

Vem är du?
Jag heter Elisabeth Örn, lever samboliv och vi har tre barn samt två barnbarn. Till vardags driver jag “Elsa textil och inredning” i Högsäter. Tidigare har jag bland annat jobbat som textillärare i 10 år samt innan det som säljare inom både mode- och resebranschen. Jag är en positiv person som är framåt, nyfiken och engagerad. En stark Centerkvinna.

Vad gör du till vardags utanför politiken?
Jobbar i min butik där jag ÄLSKAR att möblera om. Jag läser mycket för att bli inspirerad av nya trender och framtidslösningar.

Vart bor du? Varför bor du i Färgelanda kommun/Dalsland
Bor i Rännelanda för att jag gillar natur och föreningsliv. I Dalsland bor jag för att jag vill ta plats och känna mig trygg. Dalsland är för mig platsen där jag kan koppla av. Jag har nära till stan och trivs som bäst i öppna landskap.

Smultronställe?
Jag har två smultronställen; 1) Mitt barndomshem i Torp där jag har sommarstuga på Sjökas tillsammans med min syster. 2). Min affär, en favoritplats där jag kan göra och visa allt i handarbete som jag älskar.

Vad fick dig att bli centerpartist?
Det som fick mig att bli centerpartist och politiker är skolfrågorna. Jag vill att skolan finnas nära barnen. Jag vill vara med och påverka att barn har möjlighet att växa upp i levande bygder, där vi värnar nära skolor. Den främsta anledningen till att jag blev så intresserad av politiska frågor var Torps skola. Det hade då kommit förslag om att lägga ner skolan vilket gjorde mig rasande, så jag sökte upp Centerpartiet på deras medlemsmöte. Det slutade med att jag började engagera mig.

Jag vill ha levande bygder där alla kan hitta på olika aktiviteter, ung som gammal, samt ett jämställt och mer företagsamt samhälle. Centerpartiet värnar om småföretagare, miljö och landsbygden. Därför känner jag att är med ett parti som står upp för allt detta. Jag vill vara med och bygga ett land där alla är med och bidra, både privat- och offentlig sektor. Jag gillar konkurrens för att det syftar till att göra saker bättre och känna eget ansvar.

Hur trivs du med centerpartiet i Färgelanda kommun?
Jag trivs jättebra, vi är en inkluderande organisation som vågar fatta tuffa beslut när det behövs. Vi är ett jämställt parti med såväl unga som gamla, män som kvinnor. Vi är ett parti som hörs och syns - och jag har turen att bo i en kommun där centerpartister finns med överallt i föreningar och kyrkan.

Vi måste bygga ett lokalsamhälle för gemenskap där alla behövs. Där ingen är ensam och utanför, där ingen är arbetslös. Vi måste alla hjälpa till, för att vi målet ska nå…” (Lokalsamhällesvisan)

Vilka politiska frågor brinner du för och varför?
Skolan och barnen är det jag brinner för. Barn måste få vara kreativa samt vara med och påverka. Alla barn har så mycket att säga och alla barn måste bli lyssnade på. Jag tog eget ansvar när jag var 14 år då jag kunde påverka mitt liv, därför tycker jag att alla barn är viktiga och de måste kunna känna att de kan påverka framtiden. Barn måste känna sig inkluderade i beslutet som tas om deras framtid. Vi behöver bli bättre på att lyssna mer på barnen. Vi behöver bygga ett samhälle som har fokus på barn och på framtiden. Barn måste få bli behandlade mer som vuxna.

Vilka politiska uppdrag har du idag?
Jag är ersättare i utbildningsnämnden, förtroendevald i kyrkofullmäktige, kassör i avdelningen Högsäters Centerkvinnor och med i valberedningen för Centerkretsen.

Vad har du lärt dig genom dina uppdrag?
Att förverkliga mina drömmar. Jag läste Maud Olofssons bok “Min dröm för Sverige” och då tänkte jag; ingen annan kan förverkliga mina drömmar, det bara jag själv som kan det. Jag har lärt mig att lyssna på andras åsikter, de är viktiga även om jag inte håller med. Att förstå och se andras perspektiv på saker är det jag lärt mig i politiken.

Vad har du för tips för den som vill ta steget att engagera sig i Centerpartiet?
Engagera dig och lär dig hur vårt samhälle fungerar - framförallt ekonomi - och tala om vad du tycker. Var med och påverka, gå med i ett parti och prova på för att få veta hur viktigt det är med demokrati.

Vem är din politiska förebild och varför?
Karin Söder, Maud Olofsson och Annie Lööf är 3 centerkvinnor som jag gillar för deras ledarskap och engagemang för jämställdhet, miljön, arbetslivet och företagarfrågor.

Vid tangenterna,
Faraah Mohamud, kretsordförande